Linkovi

Preko 250 međunarodnih zvaničnika i stručnjaka za menedžment ocenilo da treba otpisati dugove 18 zemalja Trećeg sveta


Naredni samit osam najrazvijenihih zemalja sveta zakazan je za 6. jul u Škotskoj.

Do tada bi Grupa-8 trebalo da otpiše dugove najsiromašnijih zemalja sveta. Šef odeljenja za menedžment dugova Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj, Filip Stretmen ukazuje da je odluka Grupe-8 u skladu sa dugogodišnjim pozivima UNKTADA da se pomenuti dugovi otpišu.

“Dakle smatramo da je plan Grupe - 8 dobrodošao korak u pravcu oslobađanja najsiromašnijih zemalja od tereta nesavladivih dugova. Iako pomenute zemlje pripadaju grupi najsiromašnijih, smatram da su nužne dodatne mere”.

Sa takvom ocenom se slažu stručnjaci poput Gejl Herli iz Evropske mreže za dugove i razvoj koja obuhvata 48 privatnih organizacija. Ona smatra da treba otpisati dugove 62 zemlje, a ne samo 18 zemalja koje Grupa 8 vodi kao izuzetno zadužene siromašne zemlje.

“Listu najsiromašnijih zemalja sačinile su 1996. zemlje kreditori. Podjednako siromašne zemlje -- kao što su Nigerija, Kenija, Haiti i druge -- isključene su sa te liste, što je, mislim sasvim nepravično,” kaže Geil Herli.

Entoni Motae Maruping je izvršni dirketor Instituta za makroekonomiju i finasije za istočnu i južnu Afriku. On se slaže da korupcija predstavlja problem za veliki broj siromašnih zemalja, ali smatra da otpis dugova ne treba uslovljavati uklanjanjem korupcije.

“Korupcija nije prisutna samo u zemljama u razvoju. Korupcija podrazumeva i onog koji prima mito kao i onog ko ga daje. Obično se bavimo samo korumpiranima, ali multinacionalne kompanije su te koje korumpiraju siromašne. Razvijene zemlje i same nisu oslobodjene korupcije. Korupciju treba da iskorenimo kako u siromašnim tako i u bogatim zemljama”.

Ekonomski stručnjaci UNKTAD-a takođe ukazuju da otpis dugova nije odgovor za dugoročne probleme zemalja u razvoju. Oni ističu da je za izvlačenje zemalja iz dugova potrebno izraditi i sveobuhvatnu strategiju. Takodje ukazuju da je na bogatim zemljama da pruže dodatnu pomoć i svoja tržišta otvore za plasman proizvoda siromašnih zemalja.

XS
SM
MD
LG