Linkovi

Drašković: Nezavisnost Kosova moguća je samo kao nametnuto rešenje a to bi imalo posledice po čitav region


Na Konferencji o Iraku učestovala je i delgacija SCG, predvodjena ministrom spoljnih poslova, Vukom Draškovićem.

Bila je to prilika da se istakne podrška stabilizaciji iračkih prilika ali i da se, u bilateralnim susretima, razgovara i o pitanjima od vitalnog interesa za državnu zajednicu. Konferencija o Iraku, održana danas u Briselu, bila je za Zapadni Balkan prilika za "videti i biti vidjen" u društvu dela medjunarodne zajednice koji pomaže, umesto da bude potpomognut.

Drašković: Podsetio sam na decenijsku saradnju naroda SCG i Iraka i na našu spremnost da u svemu učestvujemo u gradnji novoga Iraka"

U bilateralnim susretima tokom Konferencije, ministar Drašković je naglašavao pitanje Kosova:

Drašković: Najkraće- da se poštuje Povelja UN-a, da se ne mogu na teritoriji suverenih država stvarati druge države i da se apsolutno poštuju najveći evropski standardi za prava Srba i drugih ne-Albanaca na Kosovu. To je suština naše državne ponude koja se zove "više od autonomije, manje od nezavisnosti.

Glas Amerike: Da li oni razumeju tu vasu poruku?

Drašković: Da, čak su mi mnogi rekli da je to formula koja zaista daje jedan veliki prostor da se dođe do kompromisa, do kompromisnog rešenja.

Glas Amerike: Koja su kompromisna rešenja?

Drašković: Neki su pominjali da je odličan "pelcer" Južni Tirol. Ja se sa tim apsolutno slažem, a drugi su, pak, govorili da ne treba zaboraviti na plan "Z četiri", bivši plan za Republiku Srpsku Krajinu, koju je, nažalost, tada srpsko rukovodstvo i u Beogradu i u Kninu odbilo. U svakom slučaju , naša pozicija je jasna, ona je kompromisna i svuda sam isticao da je potrebno pritisnuti, ubediti i Albance da i oni iskorače iz rova u kome su bili pre 99- te godine, ponavljajući stalno:"Nezavisnost, nezavisnost, nezavisnost". Taj put nespremnosti na kompromis ne može da vodi ka kompromisu.

Ministar spoljnih poslova državne zajednice kaže da je i ovom prilikom naglašena jasna evropska integracijska perspektiva Srbije i Crne Gore:

Drašković: Pre svega treba da se ukloni ovaj haški kamen sa puta Srbiji i Crnoj Gore i to što pre. Posle toga mi munjevito pristupamo Partnerstvu za mir i moramo da se koncentrišemo na reformu sistema odbrane kako bi smo 2007. godine postali punopravna članica NATO, što je realno u tom slučaju. Uklanjanjem haške prepreke mi sasvim sigurno započinjemo pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju na jesen ove godine i ne smeju nikakvi trenutni nesporazumi izmedju Beograda i Podgorice da budu smetnja tim pregovorima i našem ubrzanom hodu prema evro-atlantskim integracijama.

Komentrarišući neusvajanje deklaracije o Srebrenici, šef diplomatije SCG kaže da je reč o "sramoti":

Drašković: Mislim da smo do te sramote došli slučajno, zato što su u Skupštini Srbije na početku se dogovorili da dodju do deklaracije konsenzusom. E, tu je počinjena greška- nema konsenzusa. To je trebala da bude deklaracija političkih stranaka koje su bile protiv Slobodana Miloševića, njegovih ratova, njegovih eskadrona smrti, njegovih zločina, a nikako deklaracija doneta konsenzusom sa političkim partijama koje su bile i mentori, najmanje mentori svega toga što je Milošević radio".

XS
SM
MD
LG