Linkovi

Danas vam predstavljamo film BATMAN BEGINS odnosno BETMEN POČINJE 


Skoro 16 godina posle prvog i nepunih osam od premijere do sada poslednjeg filma o zaštitniku Gotama, u bioskopima širom sveta ove nedelje se pojavila jedna sasvim drugačija priča o maskiranom superheroju iz stripova.

Kao vrlo poznata ličnost američke pop kulture, Betmen se pojavio 1939. godine, u stripu pokojnog Boba Kejna. Tokom godina borac protiv kriminala iz Gotam Sitija, čije lice je delimično prekriveno maskom u obliku slepog miša, postao je više karikatura nego lik iz stripa. Međutim, 1988. godine scenarista i umetnik Frenk Miler vratio je ovu priču u modu, objavljivanjem stripa pod naslovom «Betmen: Godina prva». Upravo ta priča bila je model za reditelja iz Engleske, Krisa Nolana da napravi film u kome se objašnjava kako i zašto je miljarder Brus Vejn postao Betmen.

«On je najbliži običnom čoveku od svih superheroja i mislim da svi mi najlakše možemo da se dovedemo u vezu s njim. Ne znam kako bih adaptirao superheroja poput Supermena, koji dolazi sa druge planete, koji je svemoguć i tako redom. Milsim da je mnogo lakše uneti se u lik Betmena, i mislim da mnogi ljudi to i rade. On je na kraju krajeva vrlo grešno ljudsko biće, koji svoje negativne impulse koristi da bi radio pozitivne stvari.»

U ulozi Brusa Vejna i njegovog alter-ega, posle Majkla Kitona, Vala Kilmera i Džordža Klunija, pojavljuje se Kristijan Bejl, kome je ovo debi u akcionim filmovima. Bejl ističe da se za fizički vrlo zahtevnu ulogu pripremao čitajući stripove i da je ulozi Betmena prišao kao da prethodni filmovi i TV serija iz 1960-ih nikada nisu ni snimljeni.

«Primetio sam da se radi o ulozi koju niko do sada nije definisao. Za razliku od, na primer Kristofera Riva i načina na koji je on igrao Supermena: za mnoge je Supermen upravo onakav kako ga je glumio Kristofer Riv. Ne mislim da je bilo ko od mojih prethodnika postigao to sa Betmenom, tako da je bilo prostora da pokušam da to ostvarim.»

Bejl kaže da je za ulogu bilo izuzetno važno da razvije svoju muskulaturu, ali dodaje da je morao da smisli i glas za Betmena.

«Želeli smo potpunu promenu. Jednostavno nisam mogao ozbiljno da shvatim Brusa Vejna u odelu slepog miša, tako da sam morao da postanem potpuno druga osoba. Očigledno je da postoji potreba da Betmen bude nepoznat, tako da za to želite da promenite i glas; međutim meni je bilo bitno da on postane taj sirovi demon koji je doprineo da se godine besa i nezadovoljstva kanališu u tu zver.»

Mlada zvezda Kejti Holms, u centru pažnje američke javnosti zbog veze i veoma brze veridbe sa Tomom Kruzom, pojavljuje se u ulozi Rejčel, Vejnove ljubavi iz detinjstva, koja je sada tužilac i pokušava da se bori protiv kriminala zakonskim putem.

«Bilo je interesantno igrati ženski lik koji je toliko snažan. Povremeno joj je bila potrebna pomoć, upadala je u nevolje, ali se borila i to mi se svidelo. Volim borce.»

U filmu «BETMEN POČINJE» postavlja se pitanje i korišćenja taktike kriminalaca u borbi protiv kriminala. Betmen je s druge strane zakona, tako da se ne zna da li je heroj ili osvetnik, a sam reditelj Kris Nolan kaže da priča ne donosi precizan odgovor na to pitanje.

«Zato sam i napravio film… jer mislim da je to vrlo interesantno pitanje, na koje ne može da se odgovori u jednoj rečenici. Mislim da je to ono što mora da se iskusi i istraži kroz maštu i velike likove, kakav je Betmen, koji su upravo na granici istinskog herojstva i sebične osvete.»

U ostalim ulogama pojavljuju se Majkl Kejn kao Alfred, batler na imanju Brusa Vejna i Morgan Frimen, kao pronalazač koji stvara sve Betemenove interesantne spravice, uključujući i vrlo moćni novi Betmobil. Tom Vilkinson je vođa kriminalaca, Kilijan Marfi igra Skerkroua, prvog u nizu bizarnih, ali smrtonosnih zlikovaca sa kojima se Betmen suočava. S druge strane, Geri Oldmen pojavljuje se u ulozi povučenog, ali posvećenog policijskog detektiva Gordona, koji postaje Betmenov saveznik u zakonskim okvirima. Scenario za «Betmen počinje» zajednički su pisali Dejvid Gojer i reditelj Kris Nolan, dok su muziku komponovali dobitnik Oskara, Hans Cimer, i Džejms Njuton Hauard.

XS
SM
MD
LG