Linkovi

Lauta muzički instrument evropske renesanse


Međutim, laute imaju svog nastavljača i u modernom muzičkom svetu - Australijanac Arnold Blek je među lautistima neka vrsta legende.

“Ovo je moja radionica u kojoj pravim galamu i prašinu”, kaže Arnold Blek, koji je počeo da pravi laute početkom 1980-ih.

Sve počinje od komada neobrađenog drveta - obično čempresa, šljive, kruške ili trešnje.

“Do lauta sam stigao tako što sam pravio gitare i uistinu me je fasciniralo kako se one prave. Istovremeno sam i svirao na gitari, tako da sam hteo da vidim kako se sastavljaju, pa sam nabavio knjigu o građenju gitara i tako je počelo”, kaže Blek, koji se 1987. preselio u Australiju i prestao da pravi inistrumente.

Četiri godine kasnije se vratio alatkama i obnovio strast prema lauti.

“Imaju zaista jedinstven zvuk i najbolji način da se on opiše jeste da se kaže da je to neka vrsta srebrnkastog zvuka u poređenju sa gitarom koja ima više zlatasti zvuk, tako da ima nečeg nebeskog u zvuku laute koji kao da uistinu dolazi iz nekog drugog vremena”, kaže ovaj graditelj instrumenata.

Da li je lauta izgubila značaj u eri tehno zvuka i hip hopa?

“Muzika premošćuje vreme i muzika koja je komponovana za lautu se i danas veoma uvažava, tako da bez obzira što lauta možda nije savremeni instrument, na njoj se izvodi muzika koju sluša mnogo ljudi.” I

sto misle i muzičari Don i Suzan King.

“Muzika je danas povezana sa jakim zvukom koji vam se direktno nameće, dok vas lauta i muzika iz tog vremena na neki način upućuju na meditiranje - morate uistinu da je slušate kada shvatite da je zvuk zaista lep, tako da je reč o prilično različitom pristupu muzici”, kaže Don King. “

U svetu je sve više poklonika ove vrste muzike, a interesovanje raste i u Australiji, tako da je sve više slušalaca, ali će se usput pojaviti i mnogo dobrih izvođača.” Broj graditelja ovog instrumenta će verovatno ipak biti manji.

“Građenje laute objedinjuje različite veštine u smislu da morate da kombinujete mnogo različitih vidova drvodeljstva. Toliko mnogo onoga što znate, ulaže se da bi se napravio stvarno lep instrument, koji dobro izgleda i dobro zvuči i na kojem ljudi žele da sviraju, da vas to zaista ispunjava”, kaže Blek.

Ovakav instrument ne može da se napravi na brzinu. To je mukotrpan posao - uspostavljanja ravnoteže između kreiranja sasvim posebnog zvuka i oblikovanja jednog divnog komada drveta.

XS
SM
MD
LG