Linkovi

Transplantacija jajnika


Stefani Jarber i njena bliznakinja Melani Morgan su prve Amerikanke koje su podvrgnute transplantaciji jajnika.

Kao rezultat toga, gospodja Jarber je upravo rodila zdravu devojčicu. Stefani Jarber je rodila prvu američku bebu koja je začeta nakon transplantacije jajnika. Gospodja Jarber koja je stara 24 godine, prošla je klimakterijum kad joj je bilo 13 godina, iz razloga koji lekari ne razumeju. Ona je bila podvrgnuta dva neuspela pokušaja da dobije bebu iz epruvete. Bila je voljna da pokuša invanzivnije i radikalnije procedure. Prošlog aprila, Melani Morgan, njena bliznakinja dala joj je jedan jajnik. Ta retka operacija imala je za cilj da njena sestra ostane u drugom stanju.

”Nisam ni u jednom trenutku oklevala. Ona je moja sestra i za nju bih sve učinila.“

Za tu petočasovnu operaciju bila su potrebna dva hirurga. Dr. David Levin je otklonio jedan jajnik gospodje Morgan i dao je Dr. Šermanu Silberu koji je uklonio spoljno tkivo sa tog jajnika, bogato folikul koji proizvodi jajne ćelije i pridodao ga svakom od sterilnih jajnika Stefani Jarber. Lekari su znali da je šansa da njeno telo odbaci to tkivo minimalna, jer je donator njena jednojajčana bliznakinja. Ta procedura bi mogla imati naknadne upotrebe na primer da pomogne ženama obolelim od raka. Pre no što bi bila podvrgnuta hemoterapiji, bolesnici bi mogli biti uklonjeni i zamrznuti jajnici da bi kasnije bili ponovo transplantovani kad su oslobodjeni chelija raka.

Lekari kažu da bi kasnije ova procedura takodje mogla da povrati plodnost ženama koje nemaju bliznakinje. Gospodja Jarber se nada da su oni u pravu u toj pretpostavci:

”To bi moglo toliko toga da promeni u nauci, kad su u pitanju žene ili devojčice koje su prošle kroz ovo kao što je to sa mnom bio slučaj. Znate da će one pred sobom imati opcije.“

XS
SM
MD
LG