Linkovi

Suroi: Nedopustivo je da se Crna Gora drži kao talac nerešenog statusa Kosova


Govoreći na međunarodnom seminaru posvećenom budućnosti Kosova u Budvi, koji je okupio parlamentarce NATO-a, Evropske unije i Jugoistočne Evrope, politički analitičar iz Prištine Veton Suroi istakao je kako je nedopustivo da se Crna Gora i ubuduće drži kao talac neriješenog statusa Kosova na paradoksalan, neproduktivan i bizaran način. Crna Gora više ne smije biti talac neriješenog statusa Kosova i odnosa Beograda i Prištine, jer je to gubljenje vremena, ocijenio je Suroi.

On je istakao da je »čekanje da Srbija riješi problem gubljenje vremena i to je shvatila i međunarodna zajednica. Jasno je da se ne mogu držati kao taoci ni Kosovo ni Crna Gora, a ni Crna Gora od Kosova, već da se mora ići prirodnim putem«, rekao je on. Navodeći da je to put determinacije onoga što je realno, Suroi je ocijenio da su realni odnosi takvi da Srbija i Crna Gora imaju mnogo manje zajedničkog nego Belgija i Grčka.

Ministar za lokalnu samoupravu Kosova Ljutvi Haziri rekao je da Albanci na Kosovu prihvataju činjenicu da većina mora snositi odgovornost za sigurnost manjina i istakao da se Srbi vraćaju na Kosovo, a Vlada u Prištini čini sve da im se omogući normalan život.

Predstavnik Skupštine državne zajednice Milorad Todorović ustvrdio je da nema ni elementarnih uslova za povratak Srba na Kosovo i istakao da im je bezbjednost ugrožena, kretanje ograničeno, a imovina uništena ili otuđena.

»U slučaju nezavisnosti, srpska zajednica neće moći da projektuje svoj opstanak na Kosovu. To će biti definitivna pobjeda ekstremnih ideja i pokreta«, ocijenio je Todorović.

Osvrćući se na pominjanje termina ‘’Metohija’’ uz Kosovo, predsjednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša naveo je da predstavnici Srba i dalje govore vokabularom Slobodana Miloševića. »Glavni problem je u tome što još ne postoji spremnost Srba, kao jedne od bitnih manjina na Kosovu, da dođu u situaciju da budu partneri vlastima na Kosovu«, istakao je Dinoša.

XS
SM
MD
LG