Linkovi

Sjedinjene Države i Evropska unija pripremaju medjunarodnu konferenciju o Iraku


Sjedinjene Države i Evropska unija zajednički će biti domaćini medjunarodne konferencije o Iraku, koja će se održati iduće nedelje u Briselu.

Na tom skupu prelazna iračka vlada će imati priliku da predstavi svoje prioritete i zatraži od drugih zemalja oslobadjanje od ogromnog duga, nastalog tokom vladavine Sadama Huseina. Američki Državni sekretarijat je saopštio da su visoki funkcioneri iz više od 70 zemalja prihvatili poziv da prisustvuju konferenciji na kojoj će glavnu reč imati brojni predstavnici prelazne iračke vlade. Očekuje se da će oni izneti svoju viziju i strategiju za prelazni period sve do sledećih izbora, krajem ove godine. Viši savetnik za pitanja Iraka u Stejt departmentu, ambasador Ričard Džouns, izrazio je očekivanje da će se na konferenciji razgovarati o nacrtu iračkog novog ustava, ekonomskim problemima, rekonstrukciji i bezbednosnim pitanjima:

”Ova konferencija predstavljaće dobru priliku za medjunarodnu zajednicu da pokaže jedinstvo u podršci demokratski izabranoj vladi u Iraku. To će takodje biti prilika za iračku vladu da na vrlo efikasan način predstavi svoju viziju novog Iraka, svoje prioritete za period koliko će biti na vlasti, i da zatraži pomoć od medjunarodne zajednice.“

Ambasador Džouns kaže da su do sada zemlje poverioci otpisale više od 30 milijardi dolara duga kojom je zemlju zadužio bivši lider Sadam Husein. Medjutim, od dodaje da je Irak još u minusu za oko 80 milijardi dolara:

”Teret dugova kojim je Sadam opteretio svoj narod je ogroman. Smatramo da je veoma važno za medjunarodnu zajednicu da shvati da irački narod nije imao koristi od tih pozajmica i da će taj teret, ako ne bude ublažen, teško opterećivati njihovu privredu i sprečiti ih da ekonomski napreduju.“

Funkcionere iračke prelazne vlade tokom narednih šest meseci očekuje niz rokova koji se opasno približavaju. Prelazna skupština treba da do 15. avgusta izradi nacrt novog ustava, o kome bi trebalo da se glasa na referendumu 15. oktobra. Izbori za trajnu vladu predvidjeni su za 15. decembar, a izabrani funkcioneri preuzeće funkcije poslednjeg dana ove godine.

XS
SM
MD
LG