Linkovi

Detroit deklasirao San Antonio, izjednačio na 2-2 u finalnoj seriji


Situacija u borbi za titulu šampiona NBA lige u potpunosti se promenila. Posle dva poraza u San Antoniju, košarkaši Detroita pobedili su Sparse i u četvrtoj utakmici finala plej-ofa, ovog puta još ubedljivije – 102:71 i tako izjednačili na 2-2 u seriji.

Detroit – San Antonio 102:71 (2-2)

Manu Đinobili ponovo nije bio ni blizu učinka iz prve dve utakmice finale serije, dok je Rip Hamilton imao čak šestoricu saigrača sa dvocifrenim učinkom. Pistonsi su od samog starta nametnuli svoj ritam, oborili rekord finala plej-ofa sa svega četiri izgubljene lopte tokom 48 minuta igre i partijom praktično bez greške lako došli do izjednačenja u seriji, koje im, na neki način, sigurno donosi i psihološku prednost, pred peti duel, u nedelju uveče, takođe u "Oburn Hils Palasu".

Četvrti duel dva najbolja tima u NBA ligi ni u kom slučaju nije ličio na dvoboj ravnopravnih protivnika. Detroit je serijom 14:0 krajem prve i početkom druge četvrtine preuzeo kontrolu, okončao poluvreme sa 15, a treći period sa 17 razlike, da bi u poslednjih 12 minuta potpuno deklasirao San Antonio – 28:14. Uprkos činjenici da su čak sedmorica domaćih košarkaša imala dvocifren učinak, još jednom je presudna bila izuzetna odbrana Pistonsa: Sparsi su ostali na 71 poen, što je peti najslabiji učinak u istoriji finala plej-ofa, Tim Dankan je šutirao svega 5-17 iz igre, za ukupno 16 poena i 16 skokova, dok su Đinobili i Parker ostali na po 12. Slično je bilo i sa ostalim košarkašima san Antonija, koji su na kraju imali svega 37 odsto šuta iz igre, uz 17 izgubljenih lopti, pa ni ne čudi da su prvi put u istoriji kluba izgubili dva meča zaredom u finalu plej-ofa.

Kod Pistonsa, koji su prošle godine postali prvi tim u istoriji koji je pobedio u sve tri srednje utakmice finalne serije, najzapaženiji je bio vetran Lindzi Hanter sa 17 poena (7-10 dvojke, 3-3 penali), 5 asistencija i 2 ukradene lopte za svega 22 minuta igre. 34-godišnjem Hanteru to je najbolji ofanzivni učinak u poslednje tri sezone, a 17 koševa postigao je i MVP prošlogodišnjeg finala, Čonsi Bilaps, uz 7 asistencija i 5 skokova. Rašid Valas je završio sa 14 i 8 skokova, Ben Valas sa 11, 13 skokova, po 3 blokade i ukradene lopte, Prins i Mekdajs (7 skokova) ubacili su po 13, a Rip Hamilton 12, uz 9 skokova i 4 asistencije.

U poslednja dva minuta trener Leri Braun, kome je ovo bila 99. plej-of pobeda u karijeri (izjednačio se na 3. mestu večne liste sa Redom Oerbahom, iza Fila Džeksona i Peta Rajlija), ubacio je u igru i Darka Miličića, koji je pogodio jedini šut iz igre, i završio sa 2 poena i 2 skoka u odbrani.

XS
SM
MD
LG