Linkovi

Nikolas Berns: SAD žele da Mladić bude uhapšen pre desetogodišnjice masakra u Srebrenici


Sjedinjene Američke Države su pojačale pritisak na vladu Srbije kako bi Ratko Mladić, bivši zapovednik srpskih snaga u Bosni bio uhapšen do 11. jula, kada se navršava desetogodišnjica masakra u Srebrenici, izjavio je američki državni podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns.

Britanska agencija Rojters prenosi Bernsovu izjavu u kojoj navodi i da je Vašington ohrabren izveštajima iz Beograda da i srpske vlasti žele da Mladić odgovara pred Haškim tribunalom.

"Verujemo da postoji promena stava u Beogradu o tome da bi Mladić trebalo da završi u Hagu. Naša želja je da se to desi što je pre moguće i, svakako, pre 11. jula", rekao je Berns.

U Vašingtonu inače borave predsednik i glavna tužiteljka Haškog tribunala
Teodor Meron i Karla Del Ponte.

Njih dvoje razgovaraće u sredu sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs, a sastanku će prisustvovati i podsekretar Nikolas Berns.

Del Ponteova će se, po rečima portparola Tužilaštva Florans Artman, sastati i sa "zvaničnicima Sekretarijata za odbranu".

Glavna tužiteljka je u utorak razgovarala sa kongresnim liderima i čelnicima nevladinih organizacija, a o strategiji rada Tribunala, hapšenju preostalih deset optuženika, promeni raspoloženja u Beogradu i ulozi međunarodne zajednice, posebno EU, u procesu uspostavljanja pune saradnje balkanskih država sa Tribunalom, Del Ponteova je govorila na tribini u Američkom institutu za mir.

XS
SM
MD
LG