Linkovi

Del Ponte: Kad sam pitala Koštunicu kad će mi predati Ratka Mladića, rekao je - juče


Medjunarodna zajednica i lokalne vlasti su dugo tolerisale ono što se nije moglo dopustiti - da Radovan Karadžić i Ratko Mladić, optuženi za genocid u Srebrenici, budu na slobodi. Zbog žrtava i procesa pomirenja Haški tribunal neće zatvoriti vrata dok ne okonča procese protiv ratnih vodja bosanskih Srba. To je u utorak, u Američkom institutu za mir, ovdje u Vašingtonu, još jednom ponovila glavna tuziteljka Tribunala Karla Del Ponte.

Del Ponteova, koja je u znak protesta najavila da neće prisustvovati komemoraciji povodom desetogodisnjice masakra srebreničkih Bošnjaka 11. Jula – uvjerena je da ce i Karadžić i Mladić biti predati Haškom sudu do kraja ove godine.

Pored toga sto je taj rok uslovljen izlaznom strategijom tribunala, Karla Del Ponte svoj optimizam u pogledu hapšenja najtraženijih haskih bjegunaca posebno potkrijepljuje promjenom atmosfere u Beogradu, do koje je došlo nakon nedavnog objavljivanja video snimka egzekucije srebreničkih mladića – najprije na sudjenju Slobodanu Miloseviću, a potom i u programima medjunarodnih i lokalnih medija.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala najavila je da će Tužilaštvo prikazati još “video materijala koji svjedoči o okrutnim zločinima u Bosni”, ističući da je - na zahtjev Suda – u pisanoj formi dostavilo pojašnjenja u odnosu na primjedbe koje je na sadržinu (datum na snimku) video materijala imao Slobodan Milošević.

Del Ponteova kaže da su Miloševićeve tvrdnje besmislene i da tužilaštvo posjeduje 2 sata video materijala koji je snimo jedan od pripadnika paravojne jedinice “Škorpioni”.

Del Ponteova se dan nakon sto je prvi snimak prikazan u Beogradu srela sa srpskim premijerom, Vojislavom Kostunicom, koji ju je nakon neprospavane noći dočekao sa informacijom da su vinovnici zlocina na videosnimku uhapšeni.

“Ne može se više poreći, prije deset godina počinjen je genocid u Srebrenici i počinile su ga srpske snage – to je realnost sa kojom se javnost u Srbiji sada suočava. Bitno je da srpska javnost sazna istinu, koja će, nadam se, jednom za svagda srušiti sliku koju joj je Miloseviceva propaganda godinama servirala.”

Del Ponteova je podsjetila na svoje doskorašnje susrete sa premijerom Srbije Kostunicom rekavši kako je bio veoma ljut i kako joj je stalno govorio da su Srbi samo žrtve.

"Prošle sedmice kad smo se sreli prihvatio je da su Srbi i počinioci zločina. Od početka godine prebacio je mnogo optuzenih politikom takozvanih dobrovoljnih predaja. Kažem takozvanih jer su ti koji su se predavali morali da se predaju, bile su to obavezne predaje. Kad sam ga prosle nedjelje pitala kad ćeš mi predati Mladića, jer mi znamo da je u Srbiji, Kostunica je rekao – juče. I to je bio signal da rade i da su ozbiljno shvatili tu obavezu."

Del Ponteova je danas saopštila i da se Radovan Karadžić kreće kroz RS, Crnu Goru i Srbiju i ponovila da je za njegovo hapšenje neophodna koordinirana akcija Banjaluke, Podgorice, Beograda, NATO-a i snaga EU u Bosni.

S obzirom na medijske navode koji upućuju na činjenicu da bi SPC mogla da ima neka saznanja o kretanju optuženika, Del Ponteova je na tribini u američkom Institutu za mir upitana i da li se nedavno prilikom posjete u Beogradu sastala sa predstavnicima Crkve.

Del Ponteova je doslovno rekla – to je dobro pitanje, ali na njega sada ne mogu da odgovorim. Dodala je da “crkva svakako ima svoju ulogu i podsjetila na transfer generala Lazarevića u Hag.

“Patrijarh je to blagoslovio. To demonstrira značaj pravoslavne crkve i vlada premijera Kostunice je u kontaktu sa Crkvom…. To bi bio moj odgovor, ali hajde da o tome govorimo nakon transfera Mladića i drugih… “

Promjena klime u odnosu na prihvatanje počinjenih zločina u srpskoj političkoj i široj javnosti, ne znači da je posao završen. Najznačajniju ulogu u tom procesu svakako ima Evropska unija, koja, po riječima Del Pontreove, ima i najbolji štap i najbolju šargarepu. Države bivše Jugoslavije shvatile su da neće moći postati dio EU ili NATO-a sve dok ne ispune svoje medjunarodne obaveze i u potpunosti ne riješe problem saradnje sa Haškim tribunalom.

Del Ponteova u razgovoru za Glas Amerike kaže da očekuje da će se pritisak Evropske unije na vlasti u regionu nastaviti sve dok i preostalih 10 haških optuženika ne bude privedeno u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

“Nadam se da će EU nastaviti da potpuno podržava našu potrebu da se svi bjegunci uhapse. Nemam nikavih dilema u vezi sa našim odnosom sa EU. To će biti učinjeno jer to nije samo važno za Tribunal i njegovu izlaznu strategiju, već je izuzetno važno za budućnost ovih država i njihovu perspektivu u EU, Partnerstvu za mir i NATO-u.”

Del Ponteova je danas saopštila i da očekuje da će lokalno pravosudje osim procesuiranja prenesenih predmeta, nastaviti istražne postupke koje je – zbog limita koje je ustanovio Savjet bezbjednosti UN – Haški tribunal morao da obustavi. Drugim riječima - to što je Haški tribunal objavio svoju poslednju optužnicu, ne znači da se za počinjene ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije neće i dalje optuživati i suditi.

XS
SM
MD
LG