Linkovi

Fil Džekson posle skoro godinu dana ponovo na klupi Los Anđeles Lejkersa


Tri stotine šezdeset i jedan dan pošto ga je vlasnik Lejkersa Džeri Bas otpustio, Fil Džekson se vraća na klupu trofejnog kluba iz Los Anđelesa. Portparol "jezerdžija" Džon Blek saopštio je da je dogovor postignut i da je konferencija za novinare na kojoj će Džekson biti predstavljen zakazana za pet sati popodne po istočno-američkom vremenu.

Prema nezvaničnim informacijama, Džekson je pristao da potpiše ugovor na tri godine koji mu garantuje zaradu od oko 10 miliona dolara godišnje. Vlasnik devet šampionskih prstena kao trener – šest sa Čikagom i tri sa Lejkersima, Džekson će u septembru napuniti 60 godina. On je trener sa najviše plej-of pobeda u istoriji NBA lige (175) i deseti na večnoj listi trenera sa 830 trijumfa, tokom svega 14 sezona – devet sa Bulsima i pet sa Lejkersima. Njegov procenat uspešnosti na ligaškim mečevima je takođe najbolji u istoriji – 72,3 odsto, a ni onaj u plej-ofu nije mnogo lošiji – 71,7. Tokom pet sezona u Lejkersima imao je skor 285-125 u ligi i 68-28 u dioigravanju.

Međutim, očekuje se da će ovo biti njegov do sada najteži posao, s obzirom na činjenicu da ga očekuje tim, koji je prošle sezone, tek drugi put u skoro 30 godina propustio plej-of. Lejkersi su pritom dosta iznad "seleri kapa" i bar dve godine neće moći da dovedu neku veliku zvezdu. Prošle sezone odbrana im je bila očajna, imali su neizbalansiran sastav sa puno niskih krila i slabu centarsku liniju dodatno ometenu povredama Vlada Divca i Brajana Grenta, kao i diskutabilnog plejmejkera. Ovog puta Džekson će po svemu sudeći morati sve da bazira samo na jednom igraču – Kobiju Brajantu, sa kojim nije bio u najboljim odnosima kada je odlazio prošle godine

XS
SM
MD
LG