Linkovi

Proces evropskih integracija BiH je zakočen zbog odbijanje RS da da pristanak na provodjenje policijskih reformi


Novost u Briselu je da su visoki bh emisari danas pokušali naći prostor za deblokadu procesa. S tim u vezi, u centar evropskih institucija su doputovali premijer Adnan Terzić i visoki predstavnik, lord Ešdaun. Kako ukloniti problem zaustavljenog probližavanja Uniji, pitanje je, čiji odgovor je danas u Briselu pokussao naći, ili bar delimično ponuditi bh premijer, zajedno sa visokim predstavnikom medjunardone zajednice u BiH. S tim u vezi, sa više strana su pominjane sankcije- da li je tačno da je bh premijer, Adnan Terzić došao u posetu Briselu po sankcije za Republiku Srpsku? Medjutim, sankcije nisu odbačene, tvrdi visoki predstavnik:

"Pitanje sakcija je jedno od onih koje treba uzeti u razmatranje. Medjutim, nadam se da se moze zaobići. Evropska komisija bi trebala razmotriti neke od programa pomoći koji bi mogli biti dovedeni u pitanje ako Republika Srpska odluči da izabere izolaciju umesto intregracije. Premijer i ja se nadamo da će se pitanje policije ipak razrešiti. Ima prostora za nastavak razgovora na ovu temu. Očekujemo predloge koji bi trebali doći od strane Republike Srpske."

Namera bh premijera, podržanog od strane lorda Ešdauna, je da za zemlju nadje dodatnog vremena- da se praznina iščekivanja pristanka vlasti Republike Srpske na policijske reforme popuni tehničkim pripremama evropske i bh strane za očekivani početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanje. Podršku Havijera Solane takvoj inicijativi istakao je, nakon sastanka s njim, i bh premijer.

XS
SM
MD
LG