Linkovi

EU učinila korak napred u pregovorima sa Turskom


Evropska Unija učinila je korak napred prema razgovorima o pridruživanju Turske uniji. Ministri inostranih poslova EU odobrili su pakt o carinskoj uniji sa Turskom.

Ministri inostranih poslova odobrili su protokol o carini i poslali ga Turskoj da ga potpiše. Zvanični pregovori o pridruživanju Turske Evropskoj Uniji zakazani su za oktobar. Kipar je bio teško pitanje. To ostrvo je podeljeno 1974. kada je Grčka izvržila invaziju posle pobune kiparskih Grka.

Turska ne priznaje vladu kiparskih Grka, ali da bi razgovori o pridruživanju mogli da počnu EU zahteva najmanje normalizacija trgovinskih odnosa izmedju dve zemlje. Diplomate su saopštile da je dogovor o carinskoj uniji način za slanje signala Turskoj da proces proširenja Evrope ide napred, uprkos nedavnom odbijanju predloga evropskog ustava od strane Francuske i Holandije. Frejzer Kameron , direktor Centra za evropsku politiku u Briselu, kaže da Unija još neko vreme može da funkcioniše uz postojeći sporazum.

» Unija će nastaviti da normalno funkcioniše prema Sporazumu iz Nice, koji je njena legalna osnova. On se pokazao kao dovoljan za proces proširenja. To nije idealan sporazum, ali novi ustav je ionako trebalo da stupi na snagu tek kroz tri godine. Tako da to nije bio problem koji je trebalo hitno rešavati».

Postoji izvesna zabrinutost zbog tempa proširenja. Evropski komesar za spoljne poslove Benita Ferero-Valdner izjavila je da je Evropljanima potrebno vreme da dodju k sebi posle francuskog i holandskog glasanja. Ona je iznela mišljenje da bi brzina budućeg proširenja EU mogla da bude smanjena. Ustav bi omogućio Evropskoj Uniji da lakše radi kako bude postajala veća. Politički analitičari smatraju da Brisel želi da održi politički zamah nastao zbog referenduma, čak ako bude morao promeni argumente za ubedjivanje evropske javnosti o neophodnosti novog ustava.

XS
SM
MD
LG