Linkovi

Predsednik SAD brani svoj plan podsticanja demokratije i ekonomije u Africi


Predsednik Buš je pozvao petoricu afričkih lidera u Belu kuću, da bi pred njima izneo svoju formulu za unapređenje razvoja i demokratije. Okružen demokratski izabranim predsednicima Bocvane, Gane, Nigera, Mozambika i Namibije, američki predsednik je govorio o nadi u budućnost ovog kontinenta.

“Svi mi delimo temeljnu predanost napredovanju demokratije i mogućnosti na afričkom kontinentu. I svi verujemo da je međusobna, obostrano korisna trgovina, jedan od nejdelotvornijih načina unapređenja demokratije i ulivanja nade narodu u Africi.”

Predsednik Buš je pozdravio Dekret o afričkom razvoju i mogućnostima, zakonski dokument na osnovu kojeg je liberalizovana trgovina između Sjedinjenih Država i zemalja koje sprovode političke i ekonomske reforme. On je istakao da je 2004, izvoz iz tih država u Sjedinjene Države porastao za 88 % u odnosu na prethodnu godinu, a da je nenaftni izvoz skočio za 22 procenta.

“To veoma pomaže. To je način na koji možete da širite bogatstvo. Tako podstičete nadu i mogućnosti.”

Predsednik je takođe govorio o planovima Grupe 8 industrijalizovanih zemalja, da otpišu više od 40 milijardi dolara duga koji neke od najsiromašnijih država sveta duguju međunarodnim kreditorima. Predviđeno je da bude otpisan dug 18 država, među kojima je 14 afričkih.

“Zemlje koje mogu da dobiju ovaj otpis su one koje su krenule putem reformi. Verujemo da ćemo uklanjanjem tog strašnog bremena, pomoći milionima Afrikanaca da poboljšaju život i razviju ekonomiju.”

Ovaj paket otpisa dugova je deo ambicioznog plana za pomoć Africi koji promoviše britanski premijer Toni Bler, domaćin samita Grupe 8 idućeg meseca u Škotskoj.

Predsednik Buš je međutim odbio da potpiše većinu aspekata ovog plana, ali pokušava da skrene pažnju na sve programe koje je njegova administracija već uvela da bi pomogla Afrikancima, kao što su programi za borbu protiv side i obezbeđivanje grantova za zemlje koje prihvate demokratiju.

Afrički lideri koji su se juče (Monday) u Beloj kući susreli sa američkim predsednikom, došli su iz zemalja koje će moći da učestvuju u ovom novom poduhvatu, poznatom pod nazivom Izazov milenijumskog računa.

Na odlasku iz Bele kuće, oni su još jednom pozvali Sjedinjene Države da učine više. Predsednik Mamadu Tanđa iz Nigera, rekao je da bi Sjedinjene Države trebalo da ponude direktniju pomoć i kanale koji će biti manje povezani sa nevladinim organizacijama.

Predsednik Mozambika, Emilio Gebuza, uputio je apel za dodatnu pomoć svojoj zemlji, istakavši da joj je ta pomoć očajnički potrebna.

XS
SM
MD
LG