Linkovi

Karla Del Ponte očekuje da premijer Koštunica ispuni obećanje i da uhapsi preostale haške optuženike


Haški tribunal neće zatvorti vrata dok trojica najtraženijih bjegunaca - Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Ante Gotovina, ne budu u haškom pritvoru. To su juče, podnoseći izveštaj Savetu bezbednosti UN, još jednom ponovili predsednik Tribunala Teodor Meron i glavna tužiteljka Karla del Ponte.

Haški tribunal je, posle Nirnberga, prvi značajan pokušaj medjunarodne zajednice da sudi optuženima za ratne zločine i sud mora da radi sve dok ne završi svoj posao i i dok pravda ne bude zadovoljena, rekao je predsjednik Tribunala Teodor Meron.

Uz ocjenu da je period od posljednjeg izvještaja Savjetu bezbjednosti bio najaktivniji i najproduktivniji u radu Tribunala Meron je ocijenio da bi u postojećim okolnostima, u najboljem slučaju suđenja bila okončana 2009., a ne 2008., kako je bilo planirano izlaznom strategijom. Predsjednik suda je najavio i i mogućnost otvaranja četvrte sudnice u Tribunalu, ocijenivši kako bi to znatno ubrzalo sudske procese.

Meron je, uz pohvalu značajnog napretka u saradnji Beograda sa Međunarodnim sudom za ratne zločine, upozorio da ta saradnja nije potpuna zbog činjenice da je Ratko Mladić i dalje na slobodi.

"Sramota je to što su Karadžić i Mladić na 10. godišnjicu genocida nad Muslimanima u Srebrenici i dalje na slobodi”, rekao je Meron.

Meron je pozvao vlasti u Beogradu, Banjaluci i Zagrebu da pojačaju napore u cilju pronalaženja, hapšenja i transfera u Hag preostalih, odbjeglih optuženika. Srpskim vlastima je poručio i da, ukoliko takozvana "dobrovoljna predaja optuženika" ne bude dala tražene rezultate, postupe u skladu sa medjunardonim obavezama i bez odlaganja uhapse i izruče sve optužene.

I glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte naglasila je da je – i pored toga što su sve istrage kompletirane i poslednja optužnica objelodanjena - najveća prepreka ispunjenju izlazne strategije Suda činjenica da su Mladić, Karadžić i Gotovina na slobodi.

“Sve dok Karadžić, Mladić i Gotovina budu bježali od pravde i prkosili međunarodnoj zajednici posao Tribunala neće biti završen” kazala je Del Ponteova ponovivši da neće prisustvovati komemoraciji povodom desetogodišnjice genocida u Srebrenici, ukoliko do 11. jula u Hagu ne budu i Karadžić i Mladić.

Glavna tužiteljka Haškog suda je, s tim u vezi, izrazila očekivanje da će srpske vlasti, nakon promjene pristupa saradnji sa Hagom, boljim ali i dalje sporim procesom dostave određene dokumentacije i uspješnog perioda podsticanja dobrovoljnih predaja optuženika, uhapsiti i – u sardnji sa vlastima u Podgorici i Banjaluci - Haškom tribunalu izručiti i preostalih sedam haških bjegunaca:

Premijer Koštunica mi je obećao da će ispuniti obaveze u vezi sa preostalim optuženicima i ja očekujem da on to i učini. On, koliko razumijem, nije voljan da hapsi, ali činjenica da od predaje generala Pavkovića u aprilu još niko nije prebačen u Hag, govori da je politika ohrabrivanja dobrovoljnih predaja dostigla svoj limit”, kazala je Del Ponteova, naglasivši kako je takođe od suštinske važnosti da vlasti u Podgorici i Banjaluci sarađuju sa Beogradom, NATO-om i snagama EUFOR-a u Bosni.

Del Ponteova je ohrabrena međunarodnom podrškom, u prvom redu NATO-a i Evropske unije Haškom sudu, ali je podnoseći izvještaj Savjetu bezbjdenosti posebno naglasila saradnju sa vladom Rusije, koja je 7. juna obavijestila da traga za optuženim Dragan Zelenovićem i Vlastimir Đorđevićem, koji se – prema saznanjima Tužilaštva kriju na ruskoj teritoriji. Moskva je pružila uveravanja da je posvećena progonu optuženih za ratne zločine i saradnji sa Tribunalom, kazala je Del ponte.

Govoreći o Hrvatskoj – Del Ponteova je rekla da Zagreb nije ispunio svoju obavezu predaje odbjeglog generala Ante Gotovine koga – kako je rekla “štiti mreža koja se prostire i u zvanične institucije”.

Del Ponteova je govoreći o opštem poboljšanju uslova za ustupanje suđenja nacionalnim pravosuđima u bivšoj Jugoslaviji, rekla da se nedavno uvjerila da je slučaj "vukovarske trojke" preosjetljiv da bi se mogao prenijeti bilo u nadležnoast Hrvatske, bilo Srbije i Crne Gore.

Glavni tužilac je – konačno – pozvala Svjetsku organizaciju da podrži i prati rad Tribunala. U tom kontekstu – posebno je naglasila ulogu Evropske unije, koja pregovore o članstvu uslovljava saradnjom sa Haškim sudom.

“Snaga privlačnosti Evropske unije i dalje je ključna politički motivacija za države bivše Jugoslavije, i to bi tako moralo da ostane”, kazala je Karla Del Ponte.

XS
SM
MD
LG