Linkovi

Devojčica izliječena od raka zahvaljujući eksperimentalnom tretmanu naučnika na Edinburškom univerzitetu


Desetogodišnja Aleks Lou, bila je u komi, na ivici smrti, kada su njeni roditelji umolili ljekare da je podvrgnu netestiranom tretmanu. Aleks Lou se igra i svađa sa svojom braćom kao svako drugo zdravo dete. Pre dve godine njeni organi su otkazali i pala je u komu. Virus je uzrokovao tumor u njenom mozgu. Jedini način da se spasi bio je netestirani tretman koji su osmislili naučnici u Škotskoj.

"Gledali smo kako postaje sve slabija i slabija. Gledali smo monitore koji su pratili rad njenih organa i nismo se predavali”, kaže njen otac Sajmon Lou.

Tumour se počeo smanjivati. Sada je u potpunosti nestao, čak na iznenađenje naučnika koji su osmislili tretman.

Imala je tumor na mozgu i nikoga nismo lečili tim metodom i bili smo vrlo sumnjičavi pošto nismo znali da li će ćelije koje smo joj dali, uopšte stići do mozga. Ljekari su obavili transfuziju bijelih krvnih zrnaca. Takozvane T-ćelije napadaju virus koji hrani tumor, sve dok ga u potpunosti ne eliminiše.

"Osećam se dobro i stalno ponavljam roditeljima da više nikada ne želim da budem bolesna. I neću biti bolesna".

Na žalost, i njen brat bi takođe mogao da oboli od tumora na mozgu.Ona je međutim dovoljno snažna da već može da donira koštanu srž da bi mu pomogla.

"Svako jutro, sama činjenica da je vidim zdravu zvuči fantastično. Kad je čujem kako zvižduće u sobi, jednostavno zaplačem".

Ćelijska terapija se danas koristi za liječenje raka materice i jetre. A način na koji je Alks spašena, daje nadu velikom broju pacijenata širom sveta.

XS
SM
MD
LG