Linkovi

Mediš: Srbiji treba čestitati na odličnoj ulozi domaćina godišnje konferencije Evropske banke za obnovu i razvoj


Srbiji treba čestitati na odličnoj ulozi domaćina godišnje konferencije Evropske banke za obnovu i razvoj, kaže bivši specijalni pomoćnik predsednika Džordža Buša i direktor ruskog, ukrajinskog i evropskog odeljenja u Savetu za nacionalnu bezbednost, Mark Mediš. To je prvi put od 70-tih godina da je takva konferncija održana u Beogrdu, a to predstavlja znak reintergacije Srbije u Evropu i odražava poverenje medjunaronde zajednice, smatra Mediš koji se upravo vratio iz Beograda. Sa njim je razgovarao naš kolega Branko Mikašinović.

Glas Amerike: Kako bi ste definisali sadašnji razvoj dogadjaja na unutrašnjem planu u Srbiji?

Mediš: Koaliciona vlada, koja ima svoje probleme, kao i svaka druga takvog sastava, ustvari je positgla značajne rezultate i to bi trebalo priznati. Mislim da je u interesu Srbije da sačuva političku stabilnost da bi u doglednoj budućnosti mogla da realizuje zacrtane ciljeve, a to zahteva veći stepen jedinstva medju demokratskim političkim snagma. Put napred se ostvaruje saradnjom, i šteta je da tako vliki broj talentovanih i sposobnih politickih i ekonomskih lidera ne da maksimum za dobrobit zemlje. Dakle, preduslov za svaki uspeh je saradnja i jedinstveno delovanje.

Glas Amerike: Kakva procenjuje američki stav prema budućem statusu Kosova u svetlu srpske teze “najveća autonomija ali ne i nezavisnost?

Mediš: Ulazimo u kritičnu fazu. Kao što znate, veoma sposoban norveški diplomata Kaj Eide je imenovan za specijalnog izaslanika Kontakt grupe za procenu ispunjavanja standarda. On će ispitati da li su standardi ispunjeni i da li je moguć multietnički suživot, baziran na lokalnoj samoupravi i institucionalnoj saradnji svih manjina i kosovskih Albanca. Reč je o veoma važnoj proceni koja mora da bude zasnovana na činjenicama na terenu, a ne na raznim teorijama. SAD i UN će morati da stave veliki naglasak da taj posao bude obavljen na korektan način tokom naredna dva meseca. Sledeća faza je, pod pretpostvkom da se da zeleno svetlo bazirano na činjenici da su standardi ispunjeni, početak pregovora o budućem statusu Kosova. Ubedjen sam da su pozicije SAD i Evropske unije o Kosovu identične ili vrlo slične. Negativni ishod referenduma u Francuskoj i Holandiji neće se odrazati na proces o statusu Kosova. U medjunarodnoj zajednici vlada mišljenje da je Kosovo jedno od prioritetnih evropskih pitanje u svetlu regionalne integracije u Evropsku uniju. Ono što je najvažnije jeste da se rešenja ne mogu nametnuti jednostavno spolja. To je i poruka birača na referendumu u Francuskoj i Holandiji: narodi moraju odgovorno donositi svoje odluke. Zato mislim da diplmoate angažovane na rešavanju kosovskog pitanja stvarno nastoje da ubede dve zajednice da saradjuju i zajednički proizvedu rešenje koje bi bilo trajno, održivo, legitimno i zadovoljavajuće za obe strane. Medjunarodna zajednica će svakako biti deo pravne formalnosti procesa i zaključaka, ali rešenje za Kosovo moralo bi da dodje iznutra.

XS
SM
MD
LG