Linkovi

UN: Obezbeđeno manje od trećine neophodne pomoći za afričke zemlje


Ujedinjene nacije to nazvaju «efektom cunamija». One su saopštile sa su donatori toliko usmereni na žrtve te katastrofe i da velikodušno saučestvuju sa njima, tako da malo razumevanja i novca preostaje za druge, takodje hitne potrebe. Uz to, portparol Svetskog programa za hranu, Simon Pluez, primetio je da velike katastrofe kao što su cunami i rat u sudanskoj provinciji Darfur, odnose skoro 10 % ukupne smrtnosti u humanitarnim krizama u svetu.

»Na primer u Nigeriji, gde su suša i invazija skakavaca uništile zemlju, nivo neuhranjenosti dece ovih dana je visok kao u zemljama u kojima je rat. Ili, na primer, u severnom Sudanu, gde postoje sela u kojima žive isključivo izbeglice koje su tu došle pre 21 godine, ali u kojima nema infrastrukture, međunarodna zajednica na bilo koji način ne pomaže tim ljudima.»

Pluez je naveo i druge tragične primere, kao što je region južnog Kivija u Demokratskoj Republici Kongu, gde rivalske milicije već decenijama zlostavljaju stanovnike, a tu su i Uganda, Lesoto i Liberija, kojima je takodje neophodna pomoć. Ujedinjene nacije su u novembru uputile apel za prikupljanje milijarde i 700 miliona dolara pomoći za 26 miliona ljudi u 21 zemlji, većinom u Africi. Portparol Organizacije UN za koordinaciju humanitarne pomoći Elizabet Bajrs, izjavila je da je Svetska organizacija primila samo 31 % potrebne pomoći, dodavši da su zbog toga Ujedinjene nacije bile prisiljene da zatraže jedan broj hitnih donacija - ne bi li popunile fondove za neke od najhitnijih potreba.

« Pre šest nedjelja, zatražili smo hitnu pomoć u iznosu od 7,5 miliona dolara za ublažavanje posledica suše u Džibutiju. I do sada, donatori nisu uspeli da obezbede sredstva za 95 % potreba. To znači da su poljoprivredni, prehrambeni i koordinacioni sektori potpuno bez novca», rekla je Elizabet Bajrs, dodavši da je Svetski program za hranu zatražio da zemlje iz Grupe 8, kada se idućeg meseca sastanu u Škotskoj, obrate više pažnje na humanitarne potrebe Afričkog kontinenta.

XS
SM
MD
LG