Linkovi

Svemirski lift sve bliži realnosti


Kada su konstruktori prvih aviona pokušavali da tu svoju ideju prodaju sumnjičavoj publici, nisu se oslanjali na tehničke crteže i matematičke formule, već su organizovali takmičenja konstruktora u vidu aeromitinga.

Ogromna popularnost tih atrakcija na kraju je dovela do prihvatanja ideje da aparati teži od vazduha mogu da lete. Entuzijasti okupljeni oko projekta izgradnje svemirskog lifta sada pokušavaju da primene istu formulu.

Grupa zvana Elevator 2010. organizovaće krajem septembra takmičenje u gradnji gondola za svemirski lift. Grupa obezbedjuje kran visok oko 50 metara, tanku ali veoma izdržljivu traku proizvedenu od nanocevčica i snažan izvor svetlosti za pogon lifta. Uslov je da gondole za pogon koriste snažno svetlo, upravljeno uvis, tako što će ga hvatati na svojim fotoćelijama i pretvarati u struju.

Ovi entuzijasti smatraju da će podsticanjem takmičenja, sa nagradama od 50, 20 i 10 hiljada dolara za prva tri mesta, dovesti do početka gradnje prvog upotrebljivog svemirskog lifta. Takav lift polazio bi sa ploveće platforme, negde u Tihom okeanu, i putovao duž trake od nanocevčica, sve do kontratega u orbiti oko zemlje. Obrtanje planete držalo bi traku zategnutu silom od oko 20 tona.

Otpremanje korisnog tereta ovim liftom bilo bi neuporedivo jeftinije od lansiranja raketa. Link sa više pojedinosti, pa čak i filmom o svemirskom liftu, naći ćete OVDE.

XS
SM
MD
LG