Linkovi

Karla del Ponte: Od SCG očekujem hapšenja i izručenja pre svih Ratka Mladića i Radovana Karadžića


Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte još jednom je pozvala vlasti Srbije i Crne Gore na punu saradnju sa tim Sudom, uključujuchi hapšenje svih osumnjičenih, pre svega Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Karla del Ponte izrazila je očekivanje da će Ratko Mladić biti u Hagu za nekoliko nedelja, u krajnjem slučaju za nekoliko meseci. Posle razgovora sa glavnim tužiocem Haškog suda, predsednik državne zajednice Svetozar Marović ocenio je da će završetak slučaja Mladić ubrzati sve evropske procese u Srbiji i Crnoj Gori. Mislim da je u ovom trenutku Mladić ono pitanje od kojeg će direktno zavisiti budućnost, perspektive i opstanak evropske državne zajednice, rekao je Marović.

U razgovoru sa državnim vrhom Srbije i državne zajednice Karla Del Ponte izrazila je zadovoljstvo brzom reakcijom vlasti koje su svega par sati pošto je u Hagu emitovan snimak egzekucije Muslimana iz Srebrenice privele više osumnjičenih za taj zločin. Srpski premijer Vojislav Koštunica najavio da će vlasti izaći pred javnost sa drugim detaljima istrage ovog zločina kada budu imale dovoljno podataka. Za našu javnost u ovom trenutku veoma važno da se reagovalo odmah i da je već, polazeći od toga za sve nas šokantnog i užasnog snimka, više onih koji su umešani u taj zločin, privedeno i pritvoreno, rekao je Koštunica.

Međutim, ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić izjavio je da je razgovarao se delegacijom američke Ambasade koja mu je prenela razočarenje reakcijom srpske javnosti i da je sada došao u pitanje kredibilitet države i njegov lični i da će zato razmisliti o ostanku u Vladi ukoliko ne bude adekvatne političke i pravne reakcije. Srpski ministar pravde Zoran Stojković izjavio je da je emitovanje snimka egzekcije Muslimana iz Srebrenice na televizijama u Srbiji izuzetno značajno za odnos građana prema ratnim zločinima. Na ovaj način građani se direktno suočavaju sa zločinom, rekao je ministar Stojković, ocenjujući da je televizijski snimak morao da izazove gnušanje. A predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je spremnost da se u Srebrenici pokloni nevinim žrtvama i očekivanje da će se sve državne i nacionalne institucije izjasniti o potresnom snimku ubistva srebreničkih Muslimana i da će odgovorni biti uhapšeni i osuđeni.

XS
SM
MD
LG