Linkovi

Brus Džekson: Činjenica da je državni sekretar imenovala podsekretara za “šefa za Balkan” svakako predstavlja napredak


Donosimo drugi deo razgovora sa Brusom Džeksonom, predsednikom Projetka za demokratije u tranziciji, i jednim od vodećih članova Međunarodne komisije za Zapadni Balkan. Naša saradnica Jela Defrančeski upitala je gospodina Džeksona o predstojećoj poseti državnog podsekretara Nikolasa Bernsa Beogradu i o razlozima administracije predsednika Buša da ponovo usredsredi pažnju na region jugoistočne Evrope:

Džekson: Smatram da je nekoliko stvari došlo do izražaja. Administracija pre svega smatra da je deset godina nakon Dejtona, i skoro šest godina od Rambujea, došlo vreme da zemlje u tom regionu počnu da preuzimaju punu odgovornost za svoj dalji napredak. Ako je u redu za Amerikance da se povuku iz Iraka i tada prepuste Iračanima da sami upravljaju svojom zemljom, zbog čega još uvek donosimo odluke o Bosni, o Kosovu, pa i odluke kojima nastojimo da blokiramo neke poteze Srbije? Naš je cilj da te zemlje stanu na svoje noge, odrede sopstvene nacionalne ciljeve poput ulaska u NATO i Evropsku Uniju i sprovodu politiku pomoću koje će to i ostvariti. Došao je trenutak za tu vrstu tranzicije. Status kvo nije zadovoljavajući. Ne ostvaruje se adekvatan politički i privredni razvoj, niti se te zemlje približavaju konceptu građanskog društva. To će uslediti jedino kada budu počele samostalno da se opredeljuju za demokratska rešenja i odluke. Naš je cilj da ih usmerimo u pravcu ostvarenja pune evropske demokratije.

Glas Amerike: O čemu će podsekretar državnog sekretara Nikolas Berns razgovarati u Beogradu?

Džekson: Činjenica da je državni sekretar Kondoliza Rajs imenovala podsekretara za “šefa za Balkan”, svakako predstavlja napredak. Balkan nije bio tako visoko na dnevnom redu Državnog sekretarijata već tri, četiri godine, čak možda od početka konflikta 90-tih. Reč je o stvarnoj predanosti državnog sekretara Rajs i Bele kuće da za pitanje tog regiona bude zadužen veoma visoki zvaničnik. Berns će u Beogradu svakako razgovarati o početku razgovora o statusu Kosova. Ponoviće zahtev da Beograd ispuni obavezu prema Hagu i ujedno će navesti šta je sve predsednik spreman da preduzme kao pomoć Srbiji ukoliko ta obaveza bude ispunjena. Berns će takođe predstaviti svoj tim. Ukratko, biće artikulisana politika druge administracije predsednika Buša prema Zapadnom Balkanu, kao i ciljevi koje administracija želi da ostvari tokom 2006. i 2007. godine.

Glas Amerike: Da li će Srbija biti sertifikovana ove godine?

Džekson: Ako se pitanje odnosi za slučaj da Mladić ne bude predat Hagu nisam siguran. Sudeći po dosadašnjem iskustvu, mislim da neće. Administracija je postavila ultimatum od kojeg ne verujem da može da odstupi. Ja se lično ne slažem sa takvim stavom, ali administracija će u vezi tog uslova zahtevati puno povinovanje. Brisel je, u međuvremenu, izrazio optizam da će Mladić biti izručen u narednih nekoliko meseci.

XS
SM
MD
LG