Linkovi

Tužilaštvo Haškog tribunala prikazalo video snimak streljanja šestorice zarobljenika iz Srebrenice


Na sudjenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, Tužilaštvo je danas prikazalo mučan snimak pogubljenja zarobljenih muslimanskih civila koje su u leto 1995. počinili pripadnici srpske paravojne formacije.

Tužilac Džefri Najs je u sudnici prikazao delove filma na kojem se vidi kako grupa uniformisanih ljudi sa crvenim beretkama (na nekima od kojih su srpske trobojke) iz kamiona izvodi šestoricu vezanih i preplašenih civila, uz pogrdne reči ih odvodi uzbrdo, i pojedinačnim hicima četvoricu ubija s ledja. Preostala dvojica zarobljenika, po rečima tužioca Najsa, bili su primorani da tela prenesu, a zatim su i oni ubijeni. Najs je ustvrdio da je reč o streljanju Muslimana iz Srebrenice u julu 1995, a da su ubice, pripadnici jedinice "Škorpioni", tada bili u sastavu MUP Srbije.

Svedok odbrane, tada pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije, Obrad Stevanović rekao je da je snimak "nešto najmonstruoznije što je video", ali je negirao da su "Škorpioni" bili u MUP Srbije i da je ikada išta imao s njima.

"Dopuštate li mogućnost da su Škorpioni podredjeni MUP-u Srbije učestvovali u pogubljenju 7.000 Muslimana u Srebrenici?" pitao je tužilac Najs.

"Apsolutno ne dozvoljavam kad je u pitanju Resor javne bezbednosti, a kada je reč o Resoru državne bezbednosti nemam nikakva saznanja, ali ni to ne verujem", odgovorio je Stevanović.

Najs je svedoku predočio fotografije i imena komandanta "Škorpiona" Slobodana Medića zvanog "Boca" i drugih članova, svedok je rekao da nikoga od njih ne poznaje, ali da se seća da je sreo nekog "Bocu" u Erdutu, krajem 1995. Tužilac je tvrdio da su "Škorpioni", krajem juna te godine, u BiH ušli iz Srbije kod Priboja i da je Stevanović to morao znati jer je sa jedinicom bio u području, svedok je i to negirao. Najs je u sudnici prikazao više zvaničnih dokumenata MUP Republike Srpske u kojima se "Škorpioni" pominju kao jedinica MUP Srbije koja je učestvovala u borbama oko Trnova krajem juna 1995. Stevanović je to, medjutim, odbacio kao nemoguće, ponavljajući da nijedna jedinica Resora javne bezbednosti MUP Srbije u to vreme nije delovala na tom području.

XS
SM
MD
LG