Linkovi

Grci se ljute zbog posete američkih kongresmena severnom delu Kipra


Delegacija američkih kongresmena doputovala je preko Turske u međunarnodno nepriznati deo Kipra, pod kontrolom kiparskih Turaka. Preko aerodroma Timbu na tom delu ostrva još od invazije Kipra 1974, ušlo je svega dvoje američkih zakonodavaca. Najnoviji potez američkih kongresmena razgnevio je Atinu.

Dolazak delegacije koju predvodi republikanski kongresmen, Ed Vitfild, smatra se korakom koji doprinosi okončanju izolacije kiparskih Turaka. Poseta je, međutim, izazvala osudu zajednice kiparskih Grka u Sjedinjenim Državama, kao i Grka na samom Kipru. Predsednik kiparskih Grka, Tasos Papadopulos je ogorčen dolaskom delegacije u okupirani, severni deo ostrva. Njegova vlada tvrdi da se time krše međunarodno pravo i američki zakoni. Aerodorom u Timbu je zatvoren za sav međunarodni aviopromet još od turske invazije 1974. No, kongresmen Vitfild kaže da nije znao da su kršeni bilo kakvi zakoni:

“Mi smo razgovarali sa Savetom za nacionalnu bezbednost i američkim Državnim sekretarijatom, i svi su nam rekli da nema ničeg nezakonitog u doletanju direktno na sever Kipra”.

Portparol grčke vlade Kipros Krisostomides ukazje da se takvim letovima krši rezolucija Ujedinjenih nacija.

“Poseta članova američkog Kongresa okupiranim delovima Kipra očigledno predstavlja kršenje međunarodnog prava, i rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija; posebno rezolucije broj 550 iz 1984. u kojoj se sve države pozivaju da ne pomažu secesionistički režim uspostavljen na okupiranom delu Kipra”.

Velika većina kiparskih Turaka je 2004. na referendumu glasala za plan generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana za prevazilaženje podele Kipra. Kiparski Grci, i njihov predsednik odbili su taj plan. Sjedinjene Države od tada razmatraju kako da se prekine međunarodna izolacija kiparskih Turaka. Po rečima kongresmena Vitfilda, njegova poseta predstavlja simboličan gest američkog Kongresa, koji pozdravlja napore koje kiparski Turci ulažu za ponovno ujedinjenje zemlje.

XS
SM
MD
LG