Linkovi

Kina optužuje SAD i EU za nepoštenu igru u uvozno-izvoznim poslovima sa tekstilom


Kina je saopštila da će ukinuti carine na izvoz tekstilnih proizvoda koje je najavila 20-tog ovog meseca, pokušavajući da ublaži napetosti sa SAD i EU, izazvane sve većim izvozom svoje jeftine robe

Kineski ministar trgovine Bo Ksi Lai rekao je novinarima da je akcija njegove vlade odgovor na mere SAD i Evrope da zavedu ograničenja na uvoz kineske tekstilne robe. On je rekao da Peking ne bi mogao da nastavi sa oporezivanjem proizvoda koje već opterećuju dažbine vladama SAD i zemalja Evropske unije.

Ministar je rekao da Kina nije mogla da dozvoli da njeni tekstilni prozvodu budu izloženi “dvostrukom pritisku.”

Kina je saopštila da će ukinuti tarife na 81 kategoriju tekstilnih proizvoda, koje SAD i Evropksa unija žele da ograniče. On je zatražio od Vašingtona i Brisela da dokažu da su sve veće količine kineske izvozne robe izazvale tržišnu destabilizaciju, kako to tvrdi Svetska trgovinska organizacija.

Odluka Kine je saopštena uoči ovonedeljne posete novog američkog sekretara za trgovinu, Karlosa Gutereza, koji će se, kako se očekuje usredsrediti, na rastući američki deficit sa Kinom.

Neki američki političari i radničke organizacije izrazili su jaku zabrinutost u vezi sa kineskom uvoznom tekstilnom robom, koja je dramatično povećana od kako su svetske tekstilne kvote eliministane prvog januara ove godine.

Imajući te zabrinutosti na umu, Vašington je polovinom ovog meseca zaveo kvote na neke kineske tekstilne proizvode. Funkcioneri Evropske unije su u petak zahtevali da održe razgovore sa kineskim predstvanicima o rastućem prilivu tekstilne robe te zemlje.

Kina je najpre nastojala da ublaži te zabrinutosti zavodjenjem skromnih uvoznih tarifa, a zatim je najavila dodatne tarife, 20-og ovog meseca. Medjutim, mnogi analitičari smatraju da su tarife previše male da bi značajno ograničile priliv kineske robe.


XS
SM
MD
LG