Linkovi

Uticajni sunitski i šiitski lideri u Iraku navode da će saradjivati kako bi smirili sektaško nasilje


Dve organizacije u centru tog sukoba saopštile su nakon sastanka da neće dopustiti da zemlja posrlja u gradjanski rat.

Funkcioneri iz Udruženja muslimanskih sveštenika, sunitske grupe za koju se smatra da je bliska nekim frakcijama pobunjenika, održala je prvu rundu razgovora sa organizacijom Badr, vojnim krilom vodeće šiitske političke stranke, Vrhovnog saveta islamske revolucije u Iraku. Ogorčeni medjuverski spor je sredinom maja postao predmet debate u javnosti nakon ubistva nekoliko sveštenika obe vere. Harit al Dari, generalni sekretar tog sunitskog udruženja, krivi paravojne snage Badr za navodno mučenje i pogubljenje dve sunitske verske ličnosti ranije ovog meseca.

Optužbe Al Darija su razgnevile mnoge šiite, koji sebe vide kao glavne mete napada automobilima bombama od strane sunitskih pobunjenika u Bagdadu i drugim gradovima. I dok tenzija raste, radikalni šiitski sveštenik Moktada Al Sadr se pojavio nakon višemesečnog odusutva iz javnog života, ponudivši da posreduje izmedju sunitskog udruženja i šiitskog vrhovnog saveta. Al Sadr, snažni protivnik daljeg prisustva američkih trupa u Iraku, na čelu je sopstvene zasebne političke i vojne mreže. Nakon sukoba sa američkim trupama u Nadžafu i Sadr sitiju prošle godine, on je sada izgleda spreman da učestvuje u političkom procesu. Čak i pre sastanka, obe strane u sporu su delovale pomirljivo.

Sveštenik Džalal Al Din Sagir, član Vrhovnog saveta, izabran za poslanika u iračkoj nacionalnoj skupštini, izjavio je u petak u džamiji Burata, da su suniti braća koja moraju biti u potpunosti uključena u tekući politički proces: Po njegovim rečima, irački narod se ujedinjuje protiv terorista. U medjuvremenu, u džamiji Um Al Kura sunitski sveštenik je govorio o potrebi jednakosti svih Iračana tako da većinski Šiiti ne budu iznad Sunita. Suniti, privilegovanija grupa pod bivšim režimom Sadama Huseina, strahuju da će biti isključeni iz novog političkog poretka. Premijer Ibrahim Al Džafari, koji predstavlja široki parlamentarni blok kojim dominiraju šiiti, ostavio je mesta u kabinetu za sunite, nadajući se da će obezbediti da svi Iračani osećaju da imaju svoje predstavnike u vladi.

Američki funkcioneri naglašavaju potrebu da irački novoizabrani lideri pruže ruku posebno otudjenoj sunitskoj muslimanskoj populaciji. Tokom nedavne posete Iraku, državni sekretar Kondoliza Rajs je izrazila želju Sjedinjenih Država da ustav, čiji se nacrt trenutno sastavlja, bude odraz etničkog i verskog sastava zemlje. Funkcioner sunitskog udruženja, Esam Al Ravi, je rekao da bi problemi trebalo da budu rešeni u duhu islamskog bratstva. On je uporedio iračke sunite i šiite sa članovima porodice koji se ne slažu mada su ipak svi Muslimani. Jedan funkcioner u uredu Moktade al Sadra rekao je da su dve strane prevazišle mnoge prepreke na ovom sastanku, dodavši da bi ove nedelje mogao biti održan još jedan sastanak i da bi sunitsko-šiitsko izmirenje moglo da utre put ka nacionalnom jedinstvu.

XS
SM
MD
LG