Linkovi

Marović: Uravnoteženi stavovi na sednici Saveta Bezbednosti UN


Marović je posebno zadovoljan što je delegacija državne zajednice istakla na sednici Saveta bezbednosti principijelan stav da se mora uvažavati međunarodni princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i Crne Gore, nužnost dijaloga i potrebu pronalaženja dugoročnog, stabilnog i evropskog rešenja za Kosovo.

Savetnik srpskog premijera Miša Đurković izrazio je načelno zadovoljstvo stavom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana o situaciji na Kosovu, dok je ocene šefa UNMIK-a Sorena Jesen-Petersena odbacio kao neprihvatljive.

A predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da bi bilo bolje da stav Beograda nije bio samo negativno intoniran. Pošto je iz svih govora u Savetu bezbednosti jasno da će se stalno pratiti koliko su standardi primenjeni. Rešenje za Kosovo tražiće se u okvirima evropskih integracija. Vlasti u Beogradu pripremaju Nacionalnu strategiju za pristupanje državne zajednice Evropskoj uniji i ona bi trebalo da bude razmotrena za dve nedelje na Savetu za evropske integracije, a potom upućena Skupštini Srbije.

Na završnoj javnoj raspravi o tom dokumentu potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus rekao je da Nacrt strategije ne nudi ništa novo, ali da predstavlja zaokruženu celinu svega što je potrebno uraditi u procesu pridruživanja EU.

XS
SM
MD
LG