Linkovi

Pregled svetske ekonomije


Američki sekretar za finansije, Džon Snou pozvao je Kinu da dozvoli veći uticaj tržišta na vrednost njene valute. Peking je odredio vrednost valute u iznosu od 8.28 juana za 1 dolar, što prema kritičarima daje nefer prednost kineskim izvoznicima. Pored valuta, trgovinski sporovi, poslovna praksa, pa čak i Dart Vejder bili su ekonomske teme protekle sedmice.

U sredu je zvanično otvoren naftovod dug 1700 kilometara, koji od Azerbejdžana, preko Gruzije i Turske doprema crno zlato do lučkih terminala na Sredozemnom moru. Vrednost projekta, koji je realizovan uz američku podršku, iznosi 4 milijarde dolara, a naftovod će dopremati milion barela nafte dnevno. Tokom prva 3 meseca ove godine, američka privreda je zabeležila rast od 3.5%, iako je bila suočena sa visokim cenama naftnih derivata.

Svetska trgovinska organizacija je za novog direktora juče izabrala Paskala lamija, bivšeg ministra trgovine EU. Gospodin Lami je svojevremeno, tokom burnih pregovora o trgovinskim sporazumima, opisao STO kao «srednjivekovnu» organizaciju. Kompaniji Mikrosoft je ostalo samo još nekoliko dana da ispuni uslove koje je pred nju postavila anti-trast odluka EU – ili može biti suočena sa jako velikim kaznama.

Prošle godine, regulatorno telo EU zaključilo je da Mikrosoft na nepošten način pokušava da sačuva dominaciju na tržištu softvera za video distribuciju i tom prilikom je kaznilo kompaniju u iznosu od 628 miliona dolara. Najnovija epizoda filmske serije «Ratovi zvezda» uspela je da, tokom prve nedelje prikazivanja, postavi nekoliko rekorda u američkim bioskopima. Najnovija i navodno poslednja epizoda «Osveta Sita», ostvarila je 125 miliona dolara od prodaje karata, tokom samo 4 dana.

XS
SM
MD
LG