Linkovi

Prvi konkretni razgovori na nivou ministara izmedju Srbije i Evropske unije su započeli


Komentar je koji je popratio upravo završene susrete ministra nauke i životne sredine u Vladi Srbije, Aleksandra Popovića, sa resornim ministrima Evropske komisije.

"Što se tiče samih razgovora, dakle onog njihovog tehničkog značaja, mislim da smo mi u nauci i zaštiti životne sredine postigli odredjeni napredak. Što se tiče zaštite životne sredine podržana je zakonska aktivnost Vlade i dogovoreno je da se odredi jedan od bitnih prioriteta koji bi bili finansirani od strane Evropske komimsije. Po svemu sudeći, to će biti rješavanje pitanja komunalnog otpada...kada je o nauci riječ, u razgovorima sa komesarom Potočnikom je dogovoreno da se odredjena finansijska sredstva usmjere u novi poziv za projekte u koje bi bile uključene zemlje Zapadnog Balkana. Biće i još jedan poziv za projekte u kojima se radi o strukturnim promjenama u naučnim institucijama- Srbija je dobila 8 od 10 takvih projekata na posljednjem konkursu, dakle, više smo nego uspješni, a i Evropska komisija je izrazila zadovoljstvo našim rezultatom."

Sem obećanog novca, Evropljani su u dogledno vrijeme za Srbiju i Zapadni Balkan planirali i ublažavanje viznog režima, tačnije, pojednostavljenje procedure za odredjene kategorije stanovništva. Prvi medju njima, pomenuti su profesori i naučni radnici:

"Konačno, ubrzaće se maksimalno procedura unutar Evropske komisije i Evropske unije što se tiče uskladjuvanja i usvajanja programa viza za naučnike. Očekuje se da u junu ti dokumenti budu usvojeni a i preporuke, da nakon toga svaka zemlja može da krene sa tim programom vrlo fleksibilnog izdavanja viza za naučne radnike, viza za više ulazaka i boravka na duži period, što svakako mnogo znači za našu naučnu sardnju sa zemljama Evropske unije."

XS
SM
MD
LG