Linkovi

Američki Senat glasa o nominaciji Džona Boltona


Republikanski lideri u Senatu očekuju da bude potvrdjena nominacija Džona Boltona koga je predsednik Buš nominovao za američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama.

Medjutim, neke demokrate, koje tvrde da Bolton nije osoba za taj položaj, ne isključuju mogućnost da pribegnu opstrukciji glasanja o toj nominaciji. Predsednik senatskog odbora za inostrane odnose Ričard Lugar, republikanac iz Indijane, započeo je drugi dan debate o nominaciji Džona Boltona -- koji je trenutno na položaju državnog podsekretara za kontrolu naoružnja i medjunarodnu bezbednost-- izrazivši snažnu podršku njegovoj nominaciji.

”Verujem da će on biti izuzetni predstavnik naše zemlje i sposobni diplomata u Ujedinjenim nacijama.“

Medjutim, demokrate su vrlo zabrinute zbog tvrdnji da je Bolton maltretirao svoje podredjene i da je obaveštajne podatke pokušavao da oblikuje i koristi kao sredstvo u postizanju ideoloških ciljeva. Senator Barbara Bokser, demokrata iz Kalifornije i takodje član Odbora za inostrane odnose, sprečavala je do početka ove nedelje da Senat u punom sastavu uzme u razmatranje Boltonovu nominaciju.

”Gospodin Bolton je pretio odmazdom kad obaveštajci nisu potvrdjivali njegova gledišta. Katastrofa je promovisati nekog poput njega.“

Demokrate su nagovestili da će možda pokušati da opstruišu glasanje o ovoj nominaciji do idućeg meseca, ukoliko administracija ne stavi na uvid tajna dokumenta koja, tvrde oni, otkrivaju da li je Džon Bolton zaista pokušao da na svoju ruku menja procene obaveštajaca. Bar jedan republikanac zabrinut je koliko i demokrate. Senator Džordž Vojnović iz Ohaja poslao je pismo svojim kolegama u Senatu u kojem ih opominje da bi potvrda Boltonove nominacije poslala pogrešnu poruku svetskoj zajednici.

XS
SM
MD
LG