Linkovi

Usporen napredak pojedinaca u Sjedinjenim Državama


Sjedinjene Države generacijama uživaju reputaciju zemlje izuzetnih prilika, zemlje u kojoj ambicije mogu biti krunisane ličnim i finansijskim uspehom.

Medjutim, neki ekonomisti tvrde da se takav trend usporava. Članci nedavno objavljeni na naslovnoj strani dnevnika Njujork Tajms i Vol Strit Džurnala ukazuju da Sjedinjene Države možda više nisu zemlja u kojoj neko ko je ambiciozan, ali siromašan, može da se obogati. U člancima se podvlači žučna debata medju ekonomista i sociologa o tome da li je danas teže uspeti u Americi nego u prošlosti. Za mnoge, američki san je stvarnost. Anketa Njujork Tajmsa ukazuje da 45 posto ispitanika danas uživa viši ekonomski status no ranije. S druge strane, 38 posto kaže da je njihov status isti, dok je 18 posto izjavilo da danas gore živi nego kad su bili mladji. Na pitanje da li je uspon ekonomskom lestvicom verovatniji danas nego pre 30 godina, 40 posto ispitanika potvrdno je odgovorilo; 35 posto navodi da su šanse iste, dok 23 posto smatra da je ekonomski napredak danas manje verovatan. Ekonomista Kristofer Dženks sa Harvarda osporava tvrdnju Vol Strit Džurnala da se napredak pojedinaca ne odvija istom brzinom kao i ranije. Ekonomista sa univerziteta u Čikagu i nobelovac Geri Beker se slaže:

”Ne vidim dokaze da je u proteklih 50 ili 60 godina, na bilo koji način umanjena tendencija da slabije plaćeni mogu da se obogate.“

Medjutim, s tim se ne slaže Geil Kristofer iz Zajedničkog centra za političke i ekonomske studije u Vašingtonu, i kaže da je danas pojedincima teže da poboljšaju svoj ekonomski status, posebno onima koji tek počinju da rade:

”Uopšte ne sumnjem da je došlo do velikog usporenja. Mladi, čak i postdiplomci, nisu u stanju da pronadju zaista dobro zaposlenje.“

Da bi potkrepio svoju teoriju ekonomista Geri Beker navodi dve kritične mere: jedna je ekonomski status roditelja u poredjenju sa statusom njihove dece, odnosno unuka, a druga - porast zarade tokom radnog veka pojedinca. Anketa Njujork Tajmsa beleži da je 39 posto ispitanika navelo da finansijski bolje stoji od svojih roditelja u njihovim godinama. Geri Solon sa univerziteta u Mičigenu kaže da su šanse da Amerikanci budu prosperitetniji od svojih roditelja sada otprilike iste kao i u proteklim godinama, uprkos recesiji i promenljivoj situaciji u američkoj ekonomiji. Medjutim, Avis Džons Viver iz jednog istraživačkog instituta ovde u Vašingtonu, kaže da bi budućnost mogla da izgleda drugačije jer je velikim delom nestao čitav sektor ekonomije koji je omogućavao napredak za mnoge Amerikance:

”Gubitak industrijske ekonomije - zaista je pogodio srednju klasu u ovoj zemlji, posebno crnačku srednju klasu.“

Mada novi sektori poput informativne tehnologije pružaju prilike za napredovanje, analitičari ističu da je sposobnost radnika koji su izgubili posao u manufakturi da se plasiraju u novim sektorima ograničena zbog njihovih godina i nedovoljne stručne spreme. Za njih je američki san izgleda postao - noćna mora.

XS
SM
MD
LG