Linkovi

Koštunica: Rešenje treba tražiti kroz kompromis u vidu proširene autonomije


Srpski premijer Vojislav Koštunica rekao je u razgovoru sa zamenikom specijalnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu Vernerom Vendom da rešenje za pokrajinu treba tražiti uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i Crne Gore. Koštunica je, kako saopštava Vlada, rekao da će očuvanjem državne granice Srbije i Crne Gore biti unapređena stabilnost u regionu, naglasio da rešenje treba tražiti kroz kompromis i ukazao da je neophodno ispuniti standarde, obezbediti uslove za povratak proteranog stanovništva i zaštititi ljudska prava Srba i nealbanaca u pokrajini. Vend se saglasio sa Koštunicom u stavu da je potrebno ostvariti uslove za povratak srpskog stanovništva u pokrajinu i kao najvažnije istakao poštovanje ljudskih prava na Kosovu.

Ambasador Vend i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović zajednički su ocenilli da su decentralizacija, poštovanje ljudska prava i povratak raseljenih najvažnija pitanja za Kosovo. Kakav god bio početak najnovijih političkih procesa u vezi sa Kosovom, za čitav region i zapadni Balkan završetak će biti u Evropskoj uniji i bilo bi dobro da to bude što pre, naglasio je ambasador Vend.

Do ulaska u Evropsku uniju moraće da se reše neki događaji iz prošlosti, a pre svega da se rasvetle ratni zločini počinjeni na Kosovu. Direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić smatra da Srbija i Crna Gora mora da traži izručenje i da organizuje suđenje Nebojši Miniću koga su uhapsile vlasti Argentine zbog sumnje da je izvršio ratne zločine. Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, Minić je bio rezervni policajac iz Peći, koji je pripadao paravojnim grupama koje su sejale smrt među Albancima 1999. godine i najodgovorniji je za ubistvo šestočlane porodice Baljaj iz Peći 16. juna 1999.godine. Iz Beograda za Glas Amerike Miša Brkić

XS
SM
MD
LG