Linkovi

U SAD skoro 800 hiljada dece zavede se kao nestalo svake godine


25. maj je Dan posvećen nestalnoj deci kako bi se Amerika podsetila na činjenicu da je zaštita dece -- nacionalni prioritet.

Neki tinejdzeri pobegnu od kuće, neka deca se izgube na par sati ili par dana, ali -- preko 58 hiljada dece godišnje bude oteto.

Više od 90 odsto slučajeva otmica ima srećan kraj jer se oteto dete vrati u okrilje porodice pošto je uglavnom razvedeni roditelj, kome dete nije sudski dodeljeno, odgovoran za ormicu. Medjutim, u preko sto slučajeva godišnje -- decu otmu nepoznata lica. U zapadnoj državi Ajdahu dvoje dece se vodi kao nestalo već preko nedelju dana.

“Vrlo smo zabrinuti jer decu ne možemo da nadjemo mada u potrazi učestvuju psi tragači i specijalne ekipe. Svi policijski organi u okruženju učestvuju u tome.”

Šerif Vatson veruje da su deca svedoci ubistva koje se odigralo u njihovoj kući pre njihovog nestanka. Takozvani ”Amber“ apel upućen je relevantnim institucijama širom zemlje u potrazi za 9-godišnjim Dilanom i 8-godišnjom Šastom Gron.

Trejsi Henki, Sekretarijat za pravosudje:

“Uspostavili smo sistem upozorenja koji se upućuje lokalnim zajednicama, državama, policijskim agencijama, medijskim kućama. Preko radia i televizije uključuje se i šira javnost koja možda može da pomogne.”

Trejsi Henki ukazuje da su prva tri sata posle otmice kritična za pronalaženje deteta koje se prijavi kao nestalo.

“Posle tog perioda, izgledi da će dete biti spašeno postaju sve manji kako vreme odmiče.”

Zahvaljujući Amber apelu, koji je dobio ime po jednoj nestaloj devojčici koja je pronadjena mrtva, do sada je spašeno više od 200 dece. Prema Sekretarijatu za pravosudje pored redovnih policijskih akcija, vrlo korisno orudje u potrazi za nestalom decom su mediji, posteri, internet i automatske tekstualne poruke koje se šalju korisnicima mobilnih telefona. Ali, najbolja prevencija je kad roditelji znaju gde su im deca, s kim se druže i šta rade kad nisu kod kuće.

XS
SM
MD
LG