Linkovi

Španski parlament ovlastio premijera Zapatera da započne ograničene pregovore sa predstavnicima terorističke organizacije ETA


Iako su španske vlasti vodile i ranije razgovore, ovo je prvi put da budu ovako otvoreno najavljeni.

Parlament je ograničio manevarski prostor za pregovore između ETE i vlade. Premijer Zapatera kao uslov za početak dijaloga zahteva da ETA osudi nasilje. Razgovaraće se inače isključivo o sudbini baskijskih zatvorenika, a ne o dugogodišnjem zahtevu ETE za stvaranja nezavisne države Baskije, sastavljene od baskijskog regiona na severu Španije i jugu Francuske. Ipak, analitičari poput Serdža Karerea iz Centra za istraživanje evropske politike u Briselu, smatraju da otvaranje dijaloga sa ETOM i drugim nacionalističkim grupama u Španiji, predstavlja značajnu promenu u politici španske konzervativne vlade.

“Oni veruju da traganje za različitim bezbednosnim rešenjima u Baskiji -- umesto puke zabrane političkog stava koji se kosi sa idejom unitarne države -- može obezbediti dugoročnije, odnosno trajnog rešenja”.

Međutim, stručnjaci i aktivisti angažovani u Baskiji sumnjaju da će najavljeni razgovori dovesti i do okončanja 40-godišnjeg nasilja ETE, koja je odgovorna za smrt preko 800 ljudi. Ciljevi dve strane, vlade i ETE, su pre svega potpuno oprečni. Vlada želi da Baskija, koja već uživa znatnu autonomiju, ostane integralni deo Španije. ETA zahteva nezavisnost:

“Glavni ciljevi ove organizacije su utopistički. Stvaranje potpuno nezavisne Baskije, koja bi čak uključivala delove Francuske, nema nikakvog izgleda na uspeh”.

Analitičari, poput politikologa Žan Klod Šalvidana ukazuju da ni ETA ni vlada premijera Zapatera nemaju povoljnu pregovaračku poziciju. Pregovori su uspešni, tvrdi analitičar Šalvidan, samo kada je jedna od strana u nadmoćnoj poziciji. Međutim, u ovom slučaju ni ETA niti španska vlada nisu u prednosti. ETA nikada nije bila slabija. U zatvoru je danas na desetine lidera i preko 700 pripadnika ETE. S druge strane, vladin predlog za otvaranje dijaloga nema podršku najveće španske konzervativne stranke, Narodne partije. Protiv dijaloga su i predstavnici žrtava terorističkih napada Ete. Oni tvrde da svaki takav razgovor pruža legitimnost terorističkom nasilju. Predloženi početak razgovora biće, po svemu sudeći, samo prvi korak u jednom veoma teškom procesu.

XS
SM
MD
LG