Linkovi

Američki zakonodavci žele da zabrane direkto učešće žena u ratnim dejstvima


Američki predstavnički dom razmatra zakon kojim bi se ženama zabranilo da budu direktno angažovane u borbenim akcijama. Ova debata ukazuje na kontroverzno pitanje u američkom društvu - koju ulogu žene trebalo da imaju u američkim oružanim snagama? O zakonskom predlogu raspravlja se upravo u vreme dok žene u redovima oružanih snaga sve više učestvuju u borbama- i to u ratu u kojem nema jasnih linija fronta:

Američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je rekao da Pentagon saradjuje sa svojim komandnim kadrom u suočavanju sa zabrinutošću zbog učešća žena u borbenim akcijama. Nn ističe da je trenutna situacija neobična.

”To je asimetrično borbeno polje gde nema jasnih borbenih linija .“

Američka armija i marinci koriste žene u borbenim akcijama od početka rata u Iraku gde trenutno služi blizu 20 hiljada žena. Zbog nepredvidivih pobunjeničkih aktivnosti, žene su često angažovane u borbenim situacijama. Do sada je na desetine žena poginulo, a više stotina ranjeno.

”U ovom ratu nema linija fronta: naše snage moraju biti spremne da se bore u svakom trenutku - svaki mornar, vojnik, pilot ili marinac, uključujući žene“, kaže general-pukovnik Džon Vajn.

Uloga žena u američkoj vojci nije samo pitanje o kojem seraspravlja na linijama fronta i u Vašingtonu. Debata se vodi i u američkoj vojnoj akademiji Vest Point čiji polaznici, Čelsi Hevland i Džesi Sladek, ne dele isto mišljenje. Čelsi se pita zašto je obučavana u Vest Pointu, ako nikada neće biti u stanju da upotrebi veštine koje je naučila.

”Po meni Bog nas je sve stvorio jednakima, bez obzira na pol. Ukoliko ste žena a izabrali ste da budete u armiji, doneli ste odluku da budete izloženi opasnosti. Zašto odvajati žene od muškaraca?“

Džesi misli da su žene isto toliko sposobne koliko i muškarci ali nije siguran da bi one trebalo da se nadju na borbenom polju.

"Mislim da bih bio više potrešen da vidim Čelsi ili bilo koju drugu ženu raznetu granatom ili povredjenu - no što bi to bio slučaj da je u pitanju muškarac. Nije to samo moje gledište. Mislim da su muškarci uopšte osetljiviji na povrede žena nego muškaraca i da bi to otežalo sprovodjene misije.“

“Mislim da postoji dovoljno negativnih emocija što se tiče razdvajanja polova u armiji i da veliki broj muškaraca još uvek misli da ”žene nisu fizički sposobne“. Ukoliko ograničite učešće žena na borbenim linijama, još više podvlačite tu podelu,“ smatra Čelsi Hevland.

”Ona je u pravu. Ali tačno je i to da muškarci reaguju drugačije od žena. Uz prisustvo žena raste potencijal da veći broj ljudi dovede svoj život u rizičnu situaciju“, dodaje Džesi Sladek.

Kao što se jasno vidi iz komentara ovo dvoje budućih oficira o ulozi žena u vojsci ima mnoštvo mišljenja. Nnedavna anketa javnog mnjenja ukazuje da 45 posto Amerikanaca favorizuje učešće žena u borbi, ukoliko one same to žele, dok oko 16 posto kaže da ženama to ne bi trebalo dopustiti. Debata se u svakom slučaju nastavlja.

XS
SM
MD
LG