Linkovi

Problemi sa spavanjem su naročito karakteristični za tinejdžere


Jedno novo istraživanje Nacionalne fondacije za san, pokazuje da polovina svih Amerikanaca pati od nekog simptoma nesanice bar nekoliko noći nedeljno.

Dve trećine Amerikanaca priznaju da voze pospani, a samo jedna četvrtina odspava preporučenih osam sati dnevno. Međutim, problemi sa spavanjem su naročito karakteristični za tinejdžere. Istražiači kažu da je prosečnom tinejdžeru svake noći potrebno više od 9 sati sna. Međutim, školskim danima većina ih spava svega sedam sati.

Meri Karskadon, koja istražuje poremećaje u spavanju na Medicinskom fakultetu Braunovog univerziteta u Providensu, tvrdi da su tinjedžeri među onima koji su najviše lišeni sna u ovoj zemlji. Ona kaže da biološke promene u pubertetu utiču na interni dnevno-noćni sat kod odraslih. Tinejdžeri proizvode melatonin - hormon koji izaziva san, satima kasnije nego dok su bili deca. Rezultat je to da većina tinejdžera danas nije spremna da zaspi pre 11 uveče, bez obzira što obično treba da stigne u školu do 7 i 30 ujutru, pre početka nastave. Meri Karskadon kaže da tinejdžeri svake noći povećavaju manjak sna, što im umanjuje sposobnost za učenje i reagovanje na odgovarajući način. Kraće spavanje kod tinejdžera utiče i na raspoloženje.

“Mnogo tinejdžera koji su neraspoloženi i umorni sada uzima lekove za depresiju. A to možda i nije depresija nego jednostavno neispavanost”, kaže Meri Karskadon.

Brojne škole su odlučile da kasnije počinju nastavu, da bi đaci mogli duže da spavaju. Srednje škole u Mineapolisu su pomerile početak nastave od 7 i 15 na 8 i 30. Istraživači kažu da đaci koji duže spavaju pokazuju manje simptoma depresije i imaju manje izostanaka. Kajla Valstrom, pedagog na UniverzitetU Minesote u Mineapolisu, kaže da je taj uticaj znatan.

“Čak i roditelji kažu da je život sa decom mnogo lakši. Škole ističu da su đaci spremniji za učenje.”

Stručnjaci tvrde da duži san nije potreban samo tinejdžerima - mnogo odraslih takođe trpi zbog znatnog manjka sna. Helen Emselem, direktor Centra za spavanje i poremećaje sna u Čevi Čejzu u Merilendu, kaže da je jedna od najvažnijih stvari da se izdvoji malo vremena za sopstveni počinak - između dnevog ludila, dolaska kući, pripreme večere, zbrinjavanja dece... Istraživači smatraju da bi većina Amerikanaca, s obzirom na probleme pri spavanju ili često buđenje tokom noći, trebalo da se obrati svom lekaru.

XS
SM
MD
LG