Linkovi

Karzai osudio SAD zbog navodnog zlostavljanja avganistanskih zatvorenika


Avganistanski predsednik Hamid Karzai izrazio je ogorčenje zbog navodnog zlostavljanja avganistanskih zatvorenika u američkim vojnim zatvorima, i zatražio da njegova vlada bude konsultovana oko svih američkih vojnih operacija u zemlji. Predsednik Karzai kaže da je šokiran izveštajima o smrti dva avganistanska zatvorenika u američkom zatvoru u Bagramu, i dodaje da želi da svi zatvorenici iz Avganistana – bilo u zemlji ili pod američkom kontrolom u inostranstvu- budu predati u nadležnost avganistanskim vlastima.

«Mi to osudjujemo i želimo da američka vlada preduzme odlučne korake da zaštiti i preda avganistanske zatvorenike.»

Karzai takodje traži da njegova vlada bude konsultovana u vezi sa svim američkim vojnim operacijama u zemlji. Trenutno je u Avganistanu rasporedjeno oko 18.000 vojnika medjunarodnih snaga pod američkom komandom, od kojih je većina angažovana u potrazi za preostalim borcima al-Kaide i pripadnicima talibanskog režima. Karzai je te komentare izneo neposredno uoči polaska u posetu Sjedinjenim Državama, a izazvao ih je članak u Njujork Tajmsu, u kome se navodi da su dva Avganistanca preminula u vojnoj bazi Bagram severno od Kabula.

Pozivajući se na poverljive podatke u okviru američke vojne istrage zlostavljanja zatvorenika 2002. godine, taj dnevnik je preneo da su muškarci umrli od posledica prebijanja. Karzai je rekao novinarima da će pokrenuti to pitanje u razgovorima sa američkim liderima za vreme posete Vašingtonu.

Američki funkcioneri osudili su navode o zlostavljanju i obećali da će odgovorni biti kažnjeni. Bela Kuća je saopštila da je podignuta optužnica protiv sedam osoba u tom slučaju. Američka vojska kaže da su dva smrtna slučaja izolovani incidenti koji su prekršili principe američke politike. Najnovija kontroverza nastala je u trenutku dok američki tretman ratnih zarobljenika izaziva osude muslimana širom sveta. Američki časopis Njuzvik objavio je da su američki vojnici u Zalivu Gvantanamo na Kubi skrnavili Kuran za vreme ispitivanja zatvorenika. Priča, koju je Njuzvik kasnije povukao, pokrenula je masovne anti-američke proteste u Avganistanu i drugim zemljama. Demonstracije su se i ove nedelje nastavile u nekoliko zemalja, uključujući Somaliju, Indiju i Britaniju.

XS
SM
MD
LG