Linkovi

Ministri Evropske unije planiraju diskusija o iranskom nuklearnom programu


Ministri inostranih poslova zemalja Evropske unije će se, prema očekivanjima, sastati u Parizu iduće nedelje kako bi razmotrili načine da se Iran navede da odustane od svog navodnog programa za proizvodnju nuklearnog oružja.

Ministri inostranih poslova Francuske, Britanije i Nemačke, koji su započeli razgovore sa vladom u Teheranu o iranskom nuklearnom programu suočeni su sa teškom situacijom. Evropska strategija vršenja diplomatskog pritiska na Teheran da odustane od svog kontroverznog nuklearnog programa nije uspela. Medjutim, nije jasno da li će Evropljani, na sastanku iduće nedelje, razmotriti i eventualni alternativni plan. Glavni iranski pregovarač, Hasan Rouhani će, prema očekivanjima, predstavljati svoju vladu na tim pregovorima. Analitičar Bruno Tertre, iz Fondacije za strateške studije u Parizu, veruje da nova faza pregovora Evropske unije i Irana verovatno neće početi pre junskih predsedničkih izbora u Iranu. On predvidja da će Evropljani verovatno upotrebiti predstojeći sastanak da bi preispitali svoju strategiju.

”Verujem da će Evropljani u ovom trenutku proceniti šta je postignuto, a šta nije, i doneti odluku o narednim koracima - da li bi trebalo da promene svoju strategiju, da li bi trebalo da ponude više ili bi trebalo da priprete više u slučaju da pregovori ne uspeju.“

Redovni razgovori izmedju iranskih i evropskih funkcionera počeli su pre 19 meseci ali su zastali pošto je Teheran najavio da će nastaviti program obogaćivanja uranijuma, koji sprovodi, kako iranska vlada tvrdi, u mirnodopske svrhe. Sjedinjene Države i Evropa su zapretili mogućnošću da Medjunarodna agencija za atomsku energiju prenese rešavanje tog pitanja u nadležnost Ujedinjenih nacija, gde bi Teheran mogao da bude suočen sa sankcijama. Medjutim, gospodin Tertre ne veruje da će Evropljani suštinski izmeniti svoju taktiku, koja se sastojala od mešavine pretnji i sankcija i obećanja da će Teheranu biti pružene ekonomske i političke prednosti ukoliko Iran sasvim odustane od obogaćivanja uranijuma. Umesto toga, on veruje da bi Teheran mogao da izmeni svoj stav - posebno ukoliko bude suočen sa ozbiljnom pretnjom sankcijama.

”Jedna mogućnost je da Iran popusti ukoliko situacija zaista bude prepuštena Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. To je veoma moguće ako pretpostavimo da Iran verovatno ne bi želeo da bude izolovan i da bude meta kritika u sedištu UN u Njujorku.“

Stručnjaci smatraju da će Evropa verovatno biti sklona da predloži sankcije Ujedinjenih nacija ukoliko diplomatski kanali ne uspeju - što je stav koji podržavaju i Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG