Linkovi

Kvašnjevski: EU da ostavi otvorena vrata državama na krajnjem istoku kontinenta


Članovi Evropske Unije moraju da pomognu sprovođenje demokratskih reformi u zemljama na istočnim granicama Evrope kako bi jednog dana mogle da uživaju u slobodi i prosperitetu, izjavio je poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski na otvaranju dvodnevnog samita Evropskog saveta u Varšavi.

Savet Evrope, sa sedištem u Strazburu u Francuskoj, osnovan je 1949. kao telo za praćenje demokratizacije Zapadne Evrope po okončanju Drugog svetskog rata. Sa napredovanjem demokratije u zemljama članicama proširene Evropske unije, kao i u zemljama koje nastoje da se pridruže tom bloku, Savet Evrope je postao glavno telo za praćenje stanja ljudskih prava u Evropi. Jedan od glavnih zadataka Saveta je pružanje pomoći u sprovođenju političkih i pravnih reformi kao ukazivanje na kršenja građanskih sloboda u pojedinim zemljama. Sve zemlje evropskog kontinenta, izuzev Belorusije, u kojoj još postoji autoritarni režim, članice su Saveta Evrope.

Predsednik Kvašnjevski, kao domaćin dvodnevnog skupa u Varšavi, vrši pritisak na Evropsku uniju, koja bi tek trebalo da apsorbuje novoprimljenih deset članica, da drže otvorena vrata za prijem zemalja na krajnjem istoku Evrope. Prva je Ukrajina, koja se graniči sa Poljskom. Poljski predsednik je u ponedeljak rekao da je dužnost EU da primi takve zemlje kako bi Evropa stvarno bila ujedinjena.

“Moramo podržati sve one koji žele da žive u skladu sa evropskim standardima i demokratskim vrednostima u bilo kojem delu našeg kontinenta”, rekao je Kvašnjevski.

On je aludirao na još jednog poljskog suseda - Belorusiju. Rekao je da nijedna evropska zemlja ne bi trebalo da bude zaboravljena niti prepuštena sudbini.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko, koji se takođe zalaže za prijem svoje zemlje u EU, upozorio je na opasnost od kohabitacije bogatih i siromašnih zemalja u Evropi. Ističući da je Ukrajina ukinula vize za građane EU, zatražio je recipročnu meru prema njegovoj zemlji.

No, buduća uloga Saveta Evrope nije sasvim jasna. Evropska Unija je najavila osnivanje sopstvene agencije za praćenje stanja ljudskih prava, dok sličan zadatak ima i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju. Generalni sekretar Saveta Evrope je na skupu u Varšavi zatražio pojašnjenje svog mandata. Pitanje se čini umesnim u svetlu činjenice da Evropska unija sve više širi svoje strukture, dok na tekući samit Saveta Evrope nisu došli šefovi nekih od vodećih evropskih zemalja - Francuske, Britanije i Rusije.

XS
SM
MD
LG