Linkovi

Međunarodni zvaničnici pozdravljaju poziv Beograda na dijalog sa kosovskim liderima


Vlada Srbije uputila je zvaničan predlog da se sastanak srpskog i kosovskog premijera Vojislava Koštunice i Bajrama Kosumija održi 25. maja u Prizrenu.

Američki ambasador u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Polt pozdravio je poziv na dijalog koji je predsednik Srbije Boris Tadić uputio kosovskom kolegi Ibrahimu Rugovi i premijera Vojislava Koštunice upućen premijeru Kosova Bajramu Kosumiju, izrazio nadu da će ti razgovori, kada se dogode, biti samo početak daljih pregovora i ocenio da je dijalog Beograda i Prištine izuzetno važan jer se samo tako može naći rešenje za problem Kosova.

I ministar inostranih poslova Španije Migel Anhel Moratinos u razgovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem pozdravio je poziv na dijalog koji su vlasti Srbije uputile rukovodstvu Kosova i istakao da njegova zemlja deli stav Evropske unije da na Kosovu prvo treba uspostaviti standarde, pa tek onda razgovarati o statusu. Predsednik Tadić ponovio je da se Srbija protivi nezavisnosti Kosova i zatim i istakao da Srbija mora da vodi konstruktivnu i aktivnu politiku koja poštuje evropske vrednosti i standarde evropskog političkog ponašanja.

Šef španske diplomatije je u razgovoru sa ministrom inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem ponovio da ispunjenje standarda na Kosovu prvo treba da proceni Kontakt grupa za Kosovo, a tek onda se može pristupiti rešavanju statusa te pokrajine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ministar Drašković španskom kolegi Moratinosu pojasnio je formulu više od autonomije, manje od nezavisnosti koju Beograd zastupa za Kosovo. To treba da bude nekonvencionalno, neobično rešenja koje bi bilo u službi stabilnosti Srbije i Crne Gore, regiona i Evrope, rekao je Drašković.

Srpski premijer Vojislav Koštunica u razgovoru sa španskim ministrom inostranih poslova Migelom Anhelom Moratinosom istakao je da je sada najvažnije uspostaviti dijalog, da je Vlada Srbije otvorena za razgovore o svim pitanjima i mnogobrojnim problemima na Kosovu i ukazao da je najvažnije ispuniti standarde i omogućiti povratak proteranog srpskog i nealbanskog stanovništva.

XS
SM
MD
LG