Linkovi

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs: Irak izlazi iz dugog košmara tiranije i kreće se ka slobodi


Državni sekretar Kondoliza Rajs je pod jakim obezbedjenjem stigla u nenajavljenu posetu Iraku, gde se sastala sa premijerom Ibrahimom al-Džafarijem i drugim funkcionerima novoformirane vlade. Posle razgovora sa iračkim zvaničnicima sekretar Rajs je rekla da je Iraku potreban ustavni proces koji će uključiti sve glavne etničke i verske grupe u zemlji.

«Impresionirani smo činjenicom da su u ovu vladu uključene sve grupe - ustavni proces bi takodje trebalo da ima takvu prirodu.»

Sekretar Rajs i irački premijer al-Džafari su takodje razgovarali o potrebi da medjunarodna zajednica pruži kontinuiranu pomoć Iraku kao i o potrebi da se iračke snage bezbednosti obuče i opreme što je pre moguće. Državni sekretar je podsetila da je protekla samo godina dana otkako je Irak ponovo stekao suverenitet a samo nekoliko nedelja otkako je formirana demokratski izabrana vlada. Kondoliza Rajs je ukazala da problemi Iraka ne mogu da budu rešeni preko noći ali je istakla da ta zemlja ostvaruje napredak.

«Mislim da smo svi impresionirani progresom iračkih snaga bezbednosti.»

Državni sekretar je, medjutim, odbila da se izjasni u pogledu roka za povlačenje koalicionih snaga, koje predvode SAD, iz Iraka. Gospodja Rajs je svoju posetu Iraku započela u gradu Salahudin na severu Iraka gde se sastala sa kurdskim liderom Masudom Barzanijem. To je inače prva poseta Kondolize Rajs Iraku u svojstvu državnog sekretara, dok je ona ujedno prvi visoki američki funkcioner koji posećuje Irak posle formiranja nove iračke vlade.

XS
SM
MD
LG