Linkovi

Rober Maler: FBI agenti ostaju trajno u Madjarskoj


Direktor Federalnog istražnog biroa Rober Maler izjavio je da će FBI stacionirati u Madjarskoj svoje agente da pomognu u borbi protiv organizaovanog kriminala i terorizma u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i u bivšim sovjetskim republikama.

Direktor FBI-a Robert Maler kaže da agenti njegove organizacije i madjarska policija već saradjuju u zajedničkim akcijama protiv organizaovanog kriminala i terorizma. Pošto su te akcije od svog početka pre pet godina zabeležile veliki uspeh, FBI će sada trajno držati svoje agente u Madjarskoj, ukazuje Maler dodajući da agenti blisko saradjuju sa madjarskom policijom koja sledi model FBI-a u suzbijanju organizaovanog kriminala:

“Posebno smo aktivni u borbi protiv terorizma, trgovine drogama i trgovine ljudima što i dalje predstavlja jedan od najozbiljnijih problema širom Evrope i širom zapadne hemisfere.”

Rober Maler je to izjavio na dvodnevnoj svečanosti obeležavanja desete godišnjice uspostavljanja Medjunarodne akademije za zaštitu zakona. Svečanosti su prisustvovali ministri unutrašnjih poslova i policijski zvaničnici iz 26 zemalja. Akademiju su uspostavile američka i madjarska vlada da u bivšim komunstičkim zemljama radi na usavršavanju policije i drugih zakonskih organa, kao što su sudije i tužioci. Od pada Sovjetskog saveza kriminalne grupe i terorističke organizacije mnogo lakše švercuju oružje, droge i ljude; dok je korupcija i dalje veliki probem zbog niskih plata u institucijama za zaštitu i sprovodjenje zakona. Stoga se američki zvaničnici nadaju da će akademija u Budimpešti -- koja se finansira američkim sredstvima -- pomoći da se podigne nivo etike i efikasnosti zakonskih organa u tom regionu.

XS
SM
MD
LG