Linkovi

Nikolas Berns: Mladić mora biti pronađen i izručen Haškom sudu za ratne zločine


U ekskluzivnoj izjavi za Glas Amerike, američki podsekretar za politiku u Državnom skeretarijatu, Nikolas Berns osvrnuo se na predstojeće razgovore o konačnom statusu Kosova i poboljšanoj saradnji Srbije sa Haškim tribunalom. Gospodin Berns je pre svega istakao da će američke snage ostati na Kosovu:

Nikolas Berns: Sjedinjene Države su čvrsto rešene da održe svoje vojno prisustvo na Kosovu, jer smatramo da će 2005. godina biti veoma značajna. Kosovski Albanci i Srbi, kao i vlade susednih država uključujući Srbiju, ove godine treba da započnu razgovore o pitanjima koja se već duže vremena odlažu. Mi se nadamo da će to biti postignuto na miran način. Znamo da su snage NATO-a odnosno KAFOR-a predane zaštiti svih građana u tom području, uključujući kosovske Srbe. Bili smo veoma uznemireni prošlogodišnjim martovskim demonstracijama i nasiljem i odlučni smo da održimo red kako ne bi do toga došlo u budućnosti.

Glas Amerike: Kako ocenjujete saradnju Srbije sa Hagom?

Nikolas Berns: Zapaženo je da je Srbija u protekla dva meseca uložila znatno povećani napor u pogledu predaje ratnih optuženika Haškom tribunalu. Mi smo veoma zahvalni vladi Srbije i njenim građanima što na tom veoma teškom pitanju idu napred. Međutim, general Ratko Mladić je još uvek u begstvu. On stoji iza smrti 8.000 muškaraca i dečaka koji su pogubljeni u Srebrenici jula 1995. Uskoro ćemo obeležiti desetogodišnjicu tog užasnog masakra. General Mladić mora biti pronađen i izručen Haškom sudu za ratne zločine. Pored Mladića i Radovan Karadžić mora biti predat Hagu. Pre nego što te dve osobe ne budu uhvaćene i izručene Hagu, mi nećemo moći da normalizujemo odnose i u odnosima sa vladom u Beogradu i vlastima u Banjaluci, uspostavimo onako produktivan nivo kakav bi on trebalo da bude.

XS
SM
MD
LG