Linkovi

Cesna aktivirala severnoamerički sistem vazdušne odbrane


Taj sistem je ojačan posle terorističkih napada 11. septembra kada je jedan od otetih aviona udario u zgradu Pentagona.

Mali privatni avion koji je juče neovlašćeno ušao ušao u prostor ograničenog letenja iznad Vašingtona i doveo do evakuacije Bele kuće i zgrada Kongresa i Vrhovnog suda aktivirao je severnoamerički sistem vazdušne odbrane. Nešto pre podneva juče, po vedrom prolećnom danu, jednomotorac marke Cesna ušao je u prostor ograničenog letenja oko 100 kilometara severno od američke prestonice. To je primećeno na radarskim sistemima Američke uprave za civilnu vazdušnu plovidbu. Kontrolori leto pokušali su radio vezom da kontaktiraju pilota Cesne, ali odgovora nije bilo.Cesna takodje nije uputila traženi elektronski signal kojim bi kontroli leta stavio na znanje da ima dozvolu za letenje u prostoru iznad Vašingtona. Nekoliko trenutaka kasnije upozorenje o tome preneto je Komandi severnoameričke vazdušne odbrane - skraćeno - NORAD-u, udaljenoj 2,600 kilometara, u saveznoj državi Kolorado. Portparol NORAD-a, mornarički oficir, Šon Keli, objašnjava šta se zatim dogodilo.

«Čim je Uprava za civilnu vazdušnu plovidbu označila Cesnu kao «objekat od interesa» i počela da je prati kao mogući problem, aktivirana je posebna mreža upozorenja koja uključuje NORAD, sekretarijat za unutrašnju bezbednost i još neke vladine agencije.»

Jedna od tih agencija je i Tajna služba koja ima zadatak da štiti predsednika i druge visoke vladine funkcionere, kao i objekte. Predsednik Buš je bio van grada, u jednom od predgradja Vašingtona, ali je svima prisutnim u Beloj kući, Kngresu i Vrhovnom sudu naloženu da odmah zgrade u kojima su se nalazili. Potpredsednik Dik Čejni, koji je bio u Beloj kući, prva dama Lora Buš i udovica pokojnog predsednika Regana, Nensi, koja je bila u poseti Beloj kući evakuisani su na bezbednije mesto. U medjuvremenu, NORAD je u vazdušni prostor iznad Vašingtona uputio dva lovca, tipa F-16 iz obližnje vazduhoplovne baze Endruz, u državi Merilend. Lovci su presreli Cesnu i obleteli nekoliko krugova oko nje ispalivši svetleće projektile da bi privukli pažnju pilota, a u blizini se našao i helikopter carinske službe. Portparol NORAD-a Šon Keli kaže da su pilot i njegov saputnik u Cesni bili u priličnoj opasnosti.

«Kada god borbeni avioni budu upućeni u ovakvu vrstu misije postoji stvarna mogućnost da će neko biti oboren. NORAD ima ovlašćenje da upotrebi smrtonosnu silu. Koliko je bilo blizu toga teško je reći. Ipak, pilot je konačno odgovorio na upozorenja lovaca i skrenuo sa svoje maršrute.»

Pošto se Cesna nalazila na razdaljini od samo pet kilometara od Bele kuće u tom trenutku, preostao je samo oko minut do njenog mogućeg uletanja u predsedničku rezidenciju i može se reći da je pilot Cesne promenio pravac u poslednjem trenutku. Osam minuta kasnije sve je već bilo normalno i dat je znak za okončanje uzbune. Ceo incident trajao je ukupno oko pola sata. Medjutim, koliko god dramatično izgledao jučerašnji incident, portparol NORAD-a, Keli, kaže da slučajevi narušavanja ograničenog vazdušnog prostora iznad Vašingtona i drugde u Americi nisu retki. U jučerašnjem slučaju ispostavilo se da se radi o pilotu amateru i njegovom djaku koji su se iz Pensilvanije uputili na aero smotru u Severnu Karolinu, bez najnovijih mapa i odgovarajućih uredjaja. Posle ispitivanja od strane vlasti, pilot i kopilot Cesne su pušteni i neće biti krivično gonjeni, mada će Uprava za civilnu vazdušnu plovidbu možda preduzeti odgovarajuće administrativne mere. Funkcioneri su odali priznanje sistemu vazdušnog uzbunjivanja i vladinim agencijama zbog brzog reagovanja. Ipak, postavljena su i pitanja da li su svi reagovali dovoljno brzo, kao i da li je možda reakcija bila preterana u nekim aspektima, pošto su prizori ljudi koji trčeći napuštaju Belu kuću i Kapitol Hil ubrzo obišli ceo svet. Narednih nedelja vladini funkcioneri će analizirati jučerašnji incident i reagovanje na njega kako bi došli do odgovora na ta pitanja.

XS
SM
MD
LG