Linkovi

Aktivisti za prava imigranata u američkoj državi Floridi optužuju imigracione funkcionere


Imigracioni funkcioneri demantuju te optužbe, ali dodaju da će ilegalni imigranti u Sjedinjenim Državama svakako biti suočeni sa efektima tih zakona.

U novom izveštaju nevladine organizacije - Centra za zaštitu prava imigranata na Floridi, sa sedištem u Majamiju, navodi se da se novi zakoni, koji su doneti u cilju borbe protiv terorizma u Sjedinjenim Državama, koriste protiv imigranata koji podnose molbe za politički azil ili koji dodju u Sjedinjene Države tragajući za poslom. Šeril Litl je izvršni direktor tog centra i autor izveštaja na 144 stranice. Ona kaže da su novi anti-teroristički zakoni sprečili hiljade izbeglica i imigranata da udju u Sjedinjene Države i potraže bezbedno pribežište i nove prilike:

“Od 11. septembra, veliki broj mera i mnoge direktive koje je naša vlada implementirala imali su za cilj nevine imigrante koji apsolutno nemaju ništa sa terorizmom. Mi verujemo da nas takva politika čini manje bezbednim, jer tera imigrante još dublje u podzemlje.“

Šeril Litl kaže da federalne vlasti koriste nove zakone da krivično gone azilante za, recimo, posedovanje lažnih dokumenata i prekoračivanje roka važenja vize, što se, kako ona kaže, retko dešavalo pre terorističkih napada 1. septembra. Ona takodje ističe da se prema nekim imigrantima, poput onih arapskog porekla, postupa nefer na osnovu etničke ili rasne pripadnosti i dodaje da oni, ukoliko se utvrdi da krše bilo kakve imigracione zakone, često završavaju u zatvoru na duže periode pre no što njihov slučaj bude iznesen pred sud. Kao primer ona navodi slučaj Samira Huseina, Iračanina kojeg su 2003.godine pritvorili agenti pogranične straže, kada su autobus, kojim je putovao na razgovor u službi za imigraciju u Los Andjelesu, zaustavile imigracione vlasti. Husein kaže kako veruje da to nije bilo fer.

”Izveli su me iz autobusa samo zbog moje nacionalnosti, jer je tu bilo ljudi iz svih krajeva. U trenutku kad sam izjavio da sam Iračanin, oni su mi rekli da izadjem iz autobusa i uzmem svoj prtljag.“

Husein dodaje da je išao u Los Andjeles da pokuša da raščisti svoj slučaj, jer je njegov advokat izgubio njegov imigracioni dosije i bez njegovog znanja, izdato je naredjenje za deportaciju. Imigracioni funkcioneri nisu specifično komentarisali taj izveštaj, ali su često ranije isticali da azilanti i ne-dokumentovani imigranti nisu izdvojeni ili maltretirani na osnovu rasne ili etničke pripadnosti. Oni ukazuju da su mnogi imigranti pritvoreni zbog kršenja imigracionih propisa poput Samira Huseina morali da budu držani u pritvoru dok njihov slučaj ne bude konačno rešen, jer se često dešava da pušteni na slobodu jednostavno nestaju. Samir Husein, medjutim tvrdi da se njegov gotovo dvogodišnji slučaj završio u februaru kada je konačno dobio azil.

XS
SM
MD
LG