Linkovi

Rusija i EU potpisale sporazum o jačoj međusobnoj saradnji u nekoliko ključnih oblasti društva


Rusija i Evropska unija su postigle saglasnost u uspostavljanju jače međusobne saradnje u oblasti privrede, bezbednosti, istraživanja i obrazovanja. Više pojedinosti o dogovoru postignutom posle višemesečnih složenih pregovora, u izveštaju dopisnice Glasa Amerike iz Moskve, Lize Mekadams:

Pregovarači Evropske unije i Rusije utvrđivali su tekst sve do poslednjeg trenutka, da bi novi sporazum o saradnji mogao da bude usvojen pre održavanja današnjeg samita u Moskvi. Sličan samit u Holandiji propao je zbog prigovora ruske strane da Evropska unija - pod uticajem novoprimljenih članica koje su svojevremeno pripadale sovjetskoj sferi uticaja - zauzima antirusku poziciju. Novi sporazum potpisan je danas na sastanku ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova, predsednika Evropske komisije Žozea Barosa i generalnog sekretara Evropskog saveta Havijera Solane. Moskva, inače, već duže vreme strepi od mogućeg zatvaranja prema Rusiji novoproširene Evropske unije, kojoj se prošlog maja priključilo deset novih članica od kojih su osam bivše komunističke države. Danas je, međutim, ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio sporazum, nazvavši ga velikim korakom ka stvaranju Evrope bez zidova i barijera:

U govoru emitovanom na ruskoj državnoj televiziji, Putin je izrazio nadu da će novi sporazum o partnerstvu stvoriti trajne uslove za dinamičniji razvoj odnosa Evrope i Rusije. Zvaničnici Evropske unije sa svoje strane ističu da se sporazumom obezbeđuje neometana saradnja u ključnim sektorima, poput privrede i razvoja. Rusija je peti po važnosti trgovinski partner Evropske unije, dok evropski blok predstavlja najvećeg trgovinskog partnera Rusije. Prema rečima direktorke moskovskog Centra za probleme evropske bezbednosti, Tatjane Parhaline, Evropska unija kao i Rusija, imaće znatnu korist od tog sporazuma.

"Evropa nastoji da izgradi solidan, efikasan sistem bezbednosne saradnje na našem kontinentu. Evropa je takođe zainteresovana za ovo partnerstvo, jer Evropljani shvataju da je u borbi protiv međunarodnog terorizma, u cilju sprečavanja širenja zabranjenog oružja, u svetlu novih bezbednosnih izazova, potrebna saradnja Rusije i evropskih i evroatlantskih institucija", rekla je Parhalina.

Saradnica moskovskog istraživačkog centra, takođe, smatra da će se na kraju pokazati ispravnom odluka da neka važna pitanja budu ostavljena po strani radi postizanja novog dogovora o saradnji Rusije i Evropske unije. Među pitanjima koja tek treba da se reše je zahtev Moskve da budu ukinute putne vize za ruske državljane, dok Evropska unija traži da Rusija prihvati da ruske državljane i neke druge, koji u uniju ulaze ilegalno, primi nazad.

XS
SM
MD
LG