Linkovi

«Nebesko kraljevstvo» je epska priča o krstaškim ratovima u 12. veku i sukobu izmedju hrišćana i muslimana u Svetoj zemlji


Glavnu ulogu u filmu «Nebesko kraljevstvo» tumači Orlando Blum, koji glumi Baliana, običnog gradjanina Jerusalima koji se sticajem okolnosti uključuje u dugogodišnji krstaški rat. Kao stranac u tudjoj zemlji on služi svom kralju, zaljubljuje se u egzotičnu princezu koja mu je nedostupna, i postaje vitez. Na kraju, on mora da zaštiti Jerusalim od nadirućih snaga dok se trudi da očuva krhki mir u zemlji. Nakon što se proslavio sporednim ulogama u hitovima kao što je trilogija «Gospodar prstenova» i «Pad crnog sokola», 28-godišnji Blum je zvezda najnovijeg filma Ridlija SKota što je za mladog glumca fantastičan proboj.

Osim Bluma u filmu glume Liam Nison, Džeremi Ajrons i Eva Grin. Nison je Balijanov otac koji na njega prenosi i svoju titulu i nasledje viteške časti, dok Džeremi Ajrons tumači ulogu Tiberija, kraljevog mudrog i odlučnog vojskovodje. Eva Grin koja se proslavila u najnovijem filmu Bernarda Bertolučija «Sanjari» u ovom ostvarenju je devojka u koju se zaljubljuje heroj filma. Film je kao što se moglo i očekivati izazvao kontroverzu medju muslimanskim akademicima zbog načina na koji prikazuje korene savremenog sukoba na Bliskom istoku, a za koje oni smatraju da nisu ispravno predstavljeni.

Premijeru prate i glasine da su reditelju islamski ekstremisti pretili smrću, ogorčeni zbog scena borbi izmedju hrišćanskog kralja RIčarda Lavljeg Srca i muslimanskih vojnika, Saracena. Sam Ridli Skot kaže da su izveštaji o tim pretnjama «izmišljeni» i da je medijska groznica kriva za pojačane emocije vezane za film pre nego što je stigao u bioskope. Islamski akademici osudili su film čija je produkcija koštala 140 miliona dolara kao «anti-islamski» i kao projekat koji će izvesno uvrediti Muslimane.

Nasuprot tome, profesor Džonatan Rajli Smit sa univerziteta u Kembridžu, koji je vodeći svetski autoritet u tematici krstaških ratova film je nazvao «verzijom istorije Osame Bin Ladena» i rekao da će «samo rasplamsati islamski fundamentalizam». Profesor Rajli-Smit je film opisao kao «glup, smešan, potpuno neutemeljen u istoriji i opasan za odnose sa arapskim svetom». Džeremi Ajrons objašnjava da, iako film nije usredsredjen na tu dimenziju, jasno je da on ima posebne konotacije u današnje vreme. Ajrons ističe da se i danas hrišćani i muslimani bore jedni protiv drugih, a da film kroz lik Baliana poručuje da je svaki život važan, i da ljudi moraju da prihvate uverenja drugih kultura, i žive jedni pored drugih jer je to moguće.

XS
SM
MD
LG