Linkovi

Buka Entertejnment završava najnoviji proizvod za koji se nada da će biti hit kako u Rusiji tako i na zapadu


Igra se zove Staljin Metro, a govori o izmišljenoj zaveri koju protiv sovjestkog vođe sprovodi njegov najbliži suradnik i šef tajne policije – Lavrentij Berija. Moskva 1930-ih. Josif Visarionovič je na vlasti, a novo-sagrađeni moskovski metro slavi se kao trijum sovjetskog društva. Stanice metroa, poznate i kao «narodne palate», raskošno su sagrađene u mermeru, sa skulpturama i ogromnim lusterima. Metro je predstavljao najbolje što su sovjetska arhitektura i dizajn toga doba mogli da ponude. Tokom II svetskog rata stanice metroa služile su i kao skloništa od bombardovanja, a u sistemu podzemne železnice bila su i vojna komandna postrojenja. U novoj virtuelnoj, trodimenzionalnoj kompjuterskoj igri – Staljinov Metro – raskošne stanice su ponovo napravljene, a sa njima i druge znamenitosti Staljinovog doba – od kojih je jedna od najpoznatijih - zavera.

Tvorci igre su pomešali maštu sa istorijskim činjenicama. Priča se događa 1950-ih, pred kraj Staljinove vladavine, a igrač je oficir KGB-a koji otkriva zaveru o ubistvu diktatora, a zajedno sa njim i više hiljada nevinih ljudi. Koristeći rusko oružje iz tog perioda, zadatak igrača je da se izbori sa zaverenicima, kako bi sprečio eksploziju atomske bombe u Moskvi.

«Ovo naravno nije istorijski tačno. Nije bilo zavere protiv Staljina, u kojoj je korišćena atomska bomba, ali je bilo puno drugih planova. Kada pravite igru morate da izbalansirate istorijske podatke tako da bude zabavno za igrače. Zato smo se odlučili na nuklearnu bombu.»

Sve do raspada Sovjetskog saveza, zapad je branio izvoz kompjutera u Rusiju. Sada su ruski stručnjaci postali eksperti u računarskoj tehnologiji, a njihove igre se prodaju širom sveta. Kompanija se nada da će se to dogoditi i sa Staljinovim metroom.

«Staljinova era je jedna od najpoznatijih, kako u Evropi tako i u svetu, pa zato staljinizam koristimo kao najpoznatiji element tog perioda.»

Igra treba da izađe u prodaju početkom 2006.

XS
SM
MD
LG