Linkovi

Buš putuje u Evropu na obeležavanja 60. godišnjice završetka Drugog svetskog rata


Američki savetnik za nacionalnu bezbednost, Stiven Hedli, izjavio je da će predsednik odati poštu žrtvama iz prošlosti i istovremeno ukazati na izazove budućnosti.

«Cilj predsednikovog puta je dvojak - da oda poštu milionima Amerikanaca i Evropljana koji su žrtvovali svoje živote radi pobede nad tiranijom i da istovremeno oda priznanje rastu demokratije u Evropi i širom sveta,» rekao je Hedli.

Predsednik Buš će tokom pet dana posetiti četiri zemlje. Svoju turneju započeće u Letoniji, gde će imati radni ručak sa predsednicima sve tri baltičke države - Letonije, Litvanije i Estonije. Hedli je rekao da će predsednik Buš tom prilikomn naglasiti da je čvrsti savez SAD sa baltičkim državama izgradjen na zajedničkoj predanosti vrednostima demokratije, vladavine prava i tolerancije. Posle Letonije, predsednik Buš će posetiti Holandiju, gde će prisustvovati ceremonijama obeležavanja poraza nad nacističkom Nemačkom. Tom prilikom, predsednik će se sastati sa preživelim američkim veteranima i posetiti američko groblje na kome je sahranjeno više od osam hiljada Amerikanaca.

Predsednik će, zatim u ponedeljak, zajedno sa više od 50 lidera drugih država, prisustvovati svečanoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi, kojom će Rusija obeležiti godišnjicu okončanja drugog svetskog rata. Medjutim, predsednici Estonije i Litvanije odbili su da prisustvuju svečanostima u Moskvi pošto je kraj Drugog svetskog rata označio i nastavljanje sovjetske uprave nad baltičkim državama. U pismu letonskoj predsednici, predsednik Buš je potvrdio tu činjenicu, mada ruski funkcioneri navode da su sovjetske trupe oslobodile baltičke uzemlje od nacizma i da nisu bile okupacione snage. To je jedno od nekoliko pitanja oko kojih ne postoji saglasnost izmedju Vašingtona i Moskve, a medju njima su i prodaja ruskog oružja Siriji i prodaja nuklearne opreme Iranu. Stiven Hedli je rekao da će tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, predsednik Buš nastaviti da ističe zabrinutost SAD za sudbinu demokratije u Rusiji. Posle Rusije predsednik Buš će posetiti bivšu sovjetsku republiku Gruziju. Tom prilikom predsednik će održati govor na Trgu slobode u Tbilisiju pred, kako se očekuje, više od stotinu hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG