Linkovi

Predsednik Buš proslavlja peti maj sa liderima hispanske zajednice


Predsednik je pozdravio svoje goste zdravicom u čast veza Meksika i Sjedinjenih Država. ”Sjedinjne Države i Meksiko su ujedinjeni porodičnim vezama, verom u Boga i dubokom ljubavlju za slobodu.“ Predsednik je govorio o 25 miliona muškaraca i žena meksičkog porekla koji sada žive u Sjedinjenim Državama i istakao da oni iz dana u dan čine našu zemlju dinamičnijom i punijom nade.

”Amerikanci Meksičkog porekla su obogatili američko iskustvo doprinosima muzici, igri i umetnosti. Latino preduzetnici otvaraju sopstvene biznise širom Amerike, otvaraju nova radna mesta i trguju u slobodi sa stranim kompanijama.“

Predsednik Buš je takodje naglasio važnost uloge koju su Hispanci igrali u američkoj vojsci, rekavši da oni čine Ameriku i svet bezbednijim. Predsednik je dodao da oni pokazuju hrabrost koju su pre više vekova pokazali meksički vojnici koji su dobili bitku protiv francuskih osvajača 5 maja 1862. - pobedu koja se slavi na peti maj. ”Ovde u Beloj kući, trijumf petog maja je slavio još predsednik Abraham Linkoln. I kroz više generacija, Amerikanci su nastavili da gledaju na svog suseda na jugu sa ljubavlju i dubokim poštovanjem.“ Nekoliko Hispanaca koji su na visokim položajima u administraciji predsednika Buša prisustvovalo je proslavi praznika petog maja. Medju njima i Alberto Gonzales - prvi Amerikanac meksičkog porekla na položaju Sekretara za pravosudje SAD.

XS
SM
MD
LG