Linkovi

Laptop kompjuteri sve su popularniji u Americi, kako medju poslovnim ljudima tako i medju studentima i učenicima


Sve veće škole, univerziteti, biblioteke, poslovne zgrade, aerodromi, kafići... ako već nemaju, onda sigurno planiraju, da uskoro uvedu lokalnu bežičnu internet vezu.

Laptop kompjuteri su mali, laki, obavljaju skoro sve funkcije kao stoni kompjuteri i.... na žalost, ponekad dobijaju noge. Za lopove nema ništa lakše nego da smotaju laptop pod jaknu dok vlasnik gleda na drugu stranu. Ali vlasnici više nisu nemoćni. Nekoliko firmi u Americi nude detektivske usluge u pronalaženju ukradenih kompjutera bilo koje vrste. Za svega 50 dolara godišnje te firme ugradjuju u vaš kompjuter specijalan softver koji lopovi ne mogu da detektuju i izbrišu.

Program se u redovnim vremenskim razmacima javlja centrali, koja povratnom vezom utvrdjuje gde se kompjuter nalazi. Ako vlasnik prijavi kradju, detektivski program stupa u dejstvo i čim nezakoniti vlasnik pokuša da koristi internet, otkriva novu lokaciju kompjutera i dostavlja taj podatak policiji. Ako je kompjuter ukraden u zemlji u kojoj policija nije spremna na saradnju, firme kao utehu nude mogućnost daljinskog brisanja svih dokumenata u kompjuteru. A bar jedna od njih kaže da će, ako ne pronadje kompjuter, isplatiti vlasniku hiljadu dolara, kao pomoć za kupovinu novog.

XS
SM
MD
LG